Το συγκινητικό βίντεο με την πολική αρκούδα που αγωνίζεται να ζήσει και αργοπεθαίνει από την πείνα

7306
Συγκινητικό βίντεο δείχνει μια πολιτική αρκούδα στα όρια της λιμοκτονίας στη νήσο Μπάφιν στον Καναδά.

Η αρκούδα τρομερά αδυνατισμένη, προσπαθεί να παραμείνει ζωντανή.
Αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της, αλλά καταρρέει. Οι μυς της έχουν ατροφήσει.
Ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει κάτι να φάει. Δεν παίρνει όμως την ενέργεια που χρειάζεται και καταρρέει για μια ακόμη φορά.
Ο φωτογράφος Paul Nicklen του National Geographic, που απαθανάτισε τις τελευταίες στιγμές της πολικής αρκούδας, θέλει να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυα μας όση ώρα καταγράφαμε αυτή την πολική αρκούδα να αργοπεθαίνει. Αυτή σπαρακτική εικόνα με στοιχειώνει ακόμα. Ξέρω όμως, ότι πρέπει να δημοσιεύουμε και τα όμορφα και τα συγκινητικά για να αντιμετωπίσουμε την απάθεια του κόσμου» εξηγεί ο φωτογράφος στο προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Δείτε το βίντεο:

«Αυτή είναι η εικόνα της πείνας. Οι μυς ατροφούν. Δεν υπάρχει ενέργεια. Είναι ένας αργός και βασανιστικός θάνατος».
Ο φωτογράφος και η ομάδα παρόλο που ήθελαν να την βοηθήσουν, δεν υπήρχαν πολλά πράγματα που μπορούσαν να κάνουν. Δεν είχαν τροφή μαζί τους, ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να την πλησιάσουν. Δεν ήθελαν να τον τρομάξουν και να καταναλώσει και την τελευταία ενέργεια που της είχε απομείνει. Παράλληλα, στον Καναδά απαγορεύεται δια νόμου να ταΐσουν πολικές αρκούδες.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας στις Αρκτικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι πάγοι να λιώνουν. Οι πολικές αρκούδες έχουν ανάγκη τους πάγους για να μπορέσουν να κυνηγήσουν φώκιες, να ξεκουραστούν και να αναπαραχθούν. Χωρίς τα παγωμένα στρώματα, που επιπλέουν στο νερό, δεν μπορούν να φτάσουν στη λεία τους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι πολικές αρκούδες μεταφέρονται στη ξηρά. Μέχρι να σταθεροποιηθεί ο πάγος, δεν τρέφονται. Χρησιμοποιούν το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα τους για να επιβιώσουν.
Με την αλλαγή της θερμοκρασίας όμως, ο πάγος αργεί να σταθεροποιηθεί. Αρχίζει να λιώνει στις αρχές της άνοιξης και ξαναπαγώνει στο τέλος του φθινοπώρου.
Οι πολικές αρκούδες μένουν νηστικές στη ξηρά για τουλάχιστον ένα μήνα περισσότερο από ό,τι παλιότερα.
«Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι πολικές αρκούδες, είναι να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως, να βρούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να σταματήσουμε να κόβουμε τα δέντρα και να αρχίσουμε να βάζουμε τη Γη ως προτεραιότητα στη ζωή μας» εξήγησε ο φωτογράφος του National Geographic.

Σύμφωνα με καναδική έρευνα, το βάρος των αρσενικών αρκούδων έχει μειωθεί τουλάχιστον 45 κιλά, ενώ των θηλυκών 31 κιλά.
Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αρκούδες μπορούν να φάνε και άλλα ζώα στη ξηρά, όπως πάπιες, όσο περιμένουν το χειμώνα για να γυρίσουν στις αρκτικές περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται να συντηρηθούν και διατηρήσουν το βάρος τους.
Η μετανάστευσή τους πιο βόρεια είναι αδύνατη, γιατί οι βόρειες περιοχές δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο πολλών πολικών αρκούδων.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 25.000 πολικές αρκούδες και αν δεν γίνει κάτι εγκαίρως για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.