Το σπάνιο είδος καρχαρία με αλμπινισμό. Το παράξενο ψάρι που πρήζεται για να προστατευτεί

4403

Κοντά στο Cabo του Μεξικό, ένας ψαράς έμεινε έκπληκτος με το ψάρι που έπιασε.
Όσα χρόνια ασχολείται με το ψάρεμα δεν είχε δει παρόμοιο πλάσμα.
Το ψάρι είχε λευκό και ροζ χρώμα, το σχήμα των ματιών του ήταν περίεργο και η κοιλιά του ήταν διογκωμένη.
Είχε τραχύ δέρμα, τρεις σειρές από μικροσκοπικά δόντια και τρεις σχισμές σε κάθε πλευρά του κεφαλιού του.

Στη συνέχεια, εμπειρογνώμονες και βιολόγοι εξέτασαν το ψάρι και διαπίστωσαν, ότι επρόκειτο για ένα είδος καρχαρία που κινδυνεύει να εξαφανισθεί.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Ειρηνικού, dr David Ebert, πρότεινε να επιστραφεί στο φυσικό του περιβάλλον, αφού πρώτα εξετασθεί από τους ειδικούς.
Ο καρχαρίας κατατάσσεται στην οικογένεια Cephaloscyllium ventriosum, που έχει την ικανότητα να πρήζεται για να προστατευτεί και το χρώμα του διαφέρει από το σύνηθες.
Ο αμυντικός μηχανισμός του καρχαρία, του επιτρέπει να εισπνέει αέρα και νερό, ώστε να διογκωθεί και να εμποδίσει μεγαλύτερα ψάρια και αρπακτικά να του επιτεθούν.
Το είδος είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς οι περισσότεροι καρχαρίες διαθέτουν 5-7 βράγχια και εντοπίζονται σε ωκεανούς στην κεντρική Καλιφόρνια μέχρι και τη Χιλή.

Οι αλιείς επέστρεψαν τον σπάνιο καρχαρία στον ωκεανό, αφού πρώτα τράβηξαν μερικές φωτογραφίες για να θυμούνται την ξεχωριστή «συνάντηση».
Το λευκό και ροζ χρώμα του ψαριού, αποδίδεται στην πάθηση του αλμπινισμού, του αλφισμού ή της λευκοπάθειας, όπως ονομάζεται, η οποία εμφανίζεται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.
Παρουσιάζεται εκ γενετής και κύριο χαρακτηριστικό της, είναι η διαφοροποίηση του χρώματος, καθώς η ασθένεια οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της μελανίνης.

Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά την τιρκουάζ λιμνοθάλασσα στην καρδιά της Πελοποννήσου. Έχει χιλιάδες ψάρια και σπάνια είδη πουλιών (βίντεο drone)