Το γηραιότερο πλάσμα στο κόσμο φαίνεται ότι είναι ο καρχαρίας που πιάστηκε από ψαράδες στη Γροιλανδία. Η ηλικία του υπολογίστηκε στα 512 χρόνια

9516

Ένας καρχαρίας ετών 512 ανακαλύφθηκε από ψαράδες, στον Βόρειο Ατλαντικό.
Πρόκειται για καρχαρία της Γροιλανδίας, που το έτος γέννησής του τοποθετείται στο 1505.
Χαρακτηρίστηκε ως το γηραιότερο πλάσμα στον κόσμο.
Ο καρχαρίας αυτός, φαίνεται ότι βρισκόταν εν ζωή κατά τη διάρκεια μεγάλων γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας, όπως η  ίδρυση των ΗΠΑ, οι Ναπολεόντιοι Πόλεμοι και το ναυάγιο του Τιτανικού.
Ανήκει σε ένα είδος καρχαριών που μεγαλώνουν μόνο ένα εκατοστό το χρόνο και φημίζονται για την μακροβιότητά τους που φτάνει τα εκατοντάδες χρόνια.

Επιστήμονες μέτρησαν το μήκος του, το οποίο φτάνει τα 6 μέτρα και σε συνδυασμό με τη χρήση ραδιενεργού άνθρακα, υπολόγισαν την ηλικία του ανάμεσα στα 272 και τα 512 χρόνια.
Είναι το μακροβιότερο είδος, που είναι γνωστό στους επιστήμονες.
Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας θεωρείται κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες.
Στο στομάχι ορισμένων, ωστόσο, έχουν βρεθεί υπολείμματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους.
Η σάρκα τους θεωρείται ιδιαίτερα νόστιμη στην Ισλανδία, παρόλα αυτά αν δεν γίνει σωστή συντήρησή του μπορεί να αποδειχθεί τοξικό.

Με πληροφορίες από: topontiki.gr

Διαβάστε επίσης: Διαμάχη μεταξύ των ψαράδων Καλύμνου και Αντιπάρου για τα «θαλάσσια αγγούρια». Στην Ελλάδα είναι δολώματα στην Ασία έδεσμα