Το δεύτερο «Πάσχα» της Αράχωβας. Το τριήμερο γλέντι που γίνεται προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου (φωτό και βίντεο)

880
Μια τριήμερη γιορτή στήνεται κάθε χρόνο στην Αράχωβα προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου της περιοχής.  

Το Πανηγυράκι, όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι, είναι το μοναδικό πανηγύρι στην Ελλάδα που έχει διατηρήσει την εικόνα του ελληνικού παραδοσιακού πανηγυριού, όπως το γιόρταζαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Βυζαντίου.
Για τους κατοίκους της περιοχής είναι σαν να ζουν ένα δεύτερο Πάσχα.

Νέοι, γέροι και παιδιά όχι μόνο από την Αράχωβα, αλλά από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνονται στην πόλη για να γιορτάσουν τον Άγιο Γεώργιο, αλλά και τη σωτήρια επέμβασή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης.
Σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις, ο Άγιος βοήθησε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη να νικήσει τη μάχη εναντίον των Τούρκων που δόθηκε στην Αράχωβα τον Νοέμβριο του 1826.

Κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στις 22 Απριλίου, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες σημαίνουν χαρμόσυνα την αρχή της γιορτής.
Γίνεται περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από Αραχωβίτες ντυμένους με παραδοσιακές στολές, ενώ στο προαύλιο του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου γίνεται ο χορός των γερόντων.
Γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν ότι ναός υπήρχε σε αυτό το σημείο ήδη από το 1676, ενώ ο σημερινός ναός διατηρείται εκεί από το 1833.

Τη δεύτερη μέρα της γιορτής, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, μετά τη λειτουργία νέοι και γέροι άνδρες αγωνίζονται για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη. Ο «ανηφορικός δρόμος» όπως ονομάζεται το αγώνισμα, συμβολίζει τη συνύπαρξη νέων και ηλικιωμένων στο δύσκολο «ανήφορο της ζωής».
Τις δυο επόμενες μέρες κάτοικοι και επισκέπτες διαγωνίζονται σε κλέφτικα αγωνίσματα, όπως άλμα απλούν, τριπλούν, σφαιροβολία, λιθοβολία, πάλη, σήκωμα πέτρας και διελκυστίνδα στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Η γιορτή κλείνει στις 25 Απριλίου με λειτουργία, αγωνίσματα, αλλά και ένα παραδοσιακό Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού.
Από το πρωί ψήνουν αρνιά σε λάκκους και τρώνε σε κοινό τραπέζι.
Όλοι μαζί χορεύουν σε αργό ρυθμό γύρω από την εκκλησία το τραγούδι “Πανηγυράκι”, από το οποίο πήρε και το όνομά της η γιορτή.

Οι κάτοικοι σιγοτραγουδούν τους στίχους, μερικοί από τους οποίους είναι:

«Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Άγι Γιώργη
…Το πανηγύρι ήταν πολύ κι ο τόπος ήταν λίγος»

Δείτε το βίντεο με φωτογραφίες από το Πανηγυράκι του Αγίου Γεωργίου από τη συνεργάτιδά μας Δήμητρα Στασινοπούλου: 

 

Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο και ρακή. Ποια η διαφορά τους και ποια τα οφέλη για την υγεία; Με μέτρο, κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμάνε τα μικρόβια

 

Διαβάστε επίσης: Ξεμάτιασμα. Τι λένε οι επιστήμονες; Ποια είναι τα επιχειρήματα όσων το αποδέχονται;