Τι να κάνετε σε περίπτωση που χαθεί ο σκύλος σας. Γιατί πρέπει να του βάλετε microchip

4251
Σε περίπτωση που χαθεί ο σκύλος σας, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τον βρείτε είναι να του έχετε βάλει microchip. Πρόκειται για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση του σκύλου, η οποία είναι και υποχρεωτική βάσει νόμου.

Σκοπός της σήμανσης και καταγραφής των ζώων είναι ο εντοπισμός των χαμένων ζώων, ο περιορισμός του φαινομένου της εγκατάλειψης και η διευκόλυνση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Το microchip έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού. Κρύβει μέσα του έναν αριθμό που αντιστοιχεί στα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου.
Για να τοποθετηθεί χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα και δεν πονάει. Γίνεται με ένεση υποδόρια. Ο σκύλος νιώθει σαν να κάνει κανονικό εμβόλιο.
Το υλικό της κάψουλας δεν δημιουργεί κάποια αντίδραση στον σκύλο, οπότε το microchip είναι εντελώς ασφαλές.
Οι αριθμοί των microchip καταχωρούνται στην τράπεζα δεδομένων, η οποία ανήκει πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όποιος βρει το σκύλο πρέπει να τον πάει σε ένα κτηνίατρο, ώστε να δουν μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής ποιος είναι ο αριθμός και να αναζητήσουν τον ιδιοκτήτη στη λίστα δεδομένων.
Δύο μέρες μετά τη τοποθέτηση του Microchip, ο ιδιοκτήτης πρέπει να καλέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να βεβαιωθεί ότι το σκυλί είναι καταχωρημένο.
Η τιμή για την τοποθέτηση του microchip ανέρχεται στα 40-50 ευρώ.
Η τοποθέτηση του microchip είναι υποχρεωτική και η παραβίασή του μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση πέντε μηνών ή χρηματική ποινή των 300-1500 ευρώ.
Προφανώς όμως δεν εφαρμόζεται αν και θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Όποιος βρει το σκύλο πρέπει να τον πάει σε ένα κτηνίατρο, ώστε να δουν μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής ποιος είναι ο αριθμός και να αναζητήσουν τον ιδιοκτήτη στη λίστα δεδομένων.

Σε περίπτωση που χαθεί ο σκύλος, πρέπει ο ιδιοκτήτης να δηλώσει την απώλεια στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφτεί τον κτηνίατρο ώστε να ενημερώσει την τράπεζα δεδομένων και να ελέγχει την ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, όπου αναφέρονται όλες οι απώλειες και οι ευρέσεις που έχουν δηλωθεί.
Κάτι ακόμη που μπορεί να βοηθήσει, είναι η αφισοκόλληση της φωτογραφίας του σκύλου μαζί με τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας σε πολυσύχναστα σημεία της περιοχής αλλά και στους γειτονικούς δήμους. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να δώσει αφίσες και σε όλα τα κτηνιατρεία της περιοχής, στα pet shops και σε διάφορα άλλα καταστήματα, με πολλούς πελάτες όπως τα μίνι μάρκετ.
Δημοσιεύσεις στα social media μπορούν επίσης, να βοηθήσουν.
Ο σκύλος καλό θα ήταν να φοράει και περιλαίμιο με κονκάρδα στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Είναι πιο εύκολο να δει την κονκάρδα αυτός που θα βρει το σκύλο, καθώς ακόμη και να έχει τσιπάκι, δεν γνωρίζουν όλοι ότι πρέπει να μεταφέρουν τον χαμένο σκύλο σε κτηνιατρείο για να σκαναριστεί και να βρεθούν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του.

Διαβάστε επίσης: Quiz. Ταινίες των ’80ς που άφησαν εποχή! Τις αναγνωρίζετε από μι… Quiz. Ταινίες των ’80ς που άφησαν εποχή! Τις αναγνωρίζετε από μια φωτογραφία; (Μέρος Δ’)