Τα κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας θα υπάρχουν για χρόνια, λένε οι ειδικοί.Τι επιπτώσεις έχουν στον άνθρωπο

1425

Για την προστασία των ακτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγεία, γίνονται συχνά δειγματοληψίες στις παραλίες που απαγορεύτηκε η αλιεία και η κολύμβηση.
Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, από συνεργεία του ΕΛΚΕΘΕ που άντλησαν δείγματα σε βάθος 8 μέτρων, ενώ αναμένεται και έλεγχος σε μεγαλύτερο βάθος.
Σε πολλές περιοχές τα αποτελέσματα των εργαστηρίων είναι ενθαρρυντικά, καθώς στην περιοχή του Περάματος δεν διαπιστώθηκε ρύπανση και σε περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, η Βούλα και άλλες, η κατάσταση είναι βελτιωμένη.
Στη θαλάσσια περιοχή της Ψυτάλλειας και της εισόδου στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους, ιριδισμοί που αντιμετωπίστηκαν.
Στις θαλάσσιες περιοχές που έχουν μολυνθεί, τοποθετήθηκαν πλωτά φράγματα για να αποτραπεί η εξάπλωση του μαζούτ.

Επιπτώσεις στον άνθρωπο
Ακόμη και η έμμεση επαφή με τα υπολείμματα πετρελαίου στις ακτές, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στον άνθρωπο ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα παθήσεων.
Για παράδειγμα, το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα των χημικών αντιδράσεων του πετρελαίου, επιβαρύνει όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.
Τα καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην εξάπλωση των αερίων στην ατμόσφαιρα και οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η σύσταση και η ποιότητα του νερού μεταβάλλεται και πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή με τις μολυσμένες περιοχές.
Το ψάρεμα έχει απαγορευτεί και θα είναι επικίνδυνο για μήνες ή ακόμη και χρόνια.
«Τα ψάρια που έχουν έρθει σε επαφή με πετρελαϊκά κλάσματα, έχουν συσσωρευμένα κατάλοιπα, όπως υδρογονάνθρακες, κατά κύριο λόγο κορεσμένους και αρωματικούς.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τέτοιου είδους υδρογονάνθρακες, όπως είναι η βενζίνη, καθώς και διάφορες φαινόλες που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά κλάσματα που θα καταποθούν από τα ψάρια, να περάσουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν διάφορα είδη τοξικότητας» επισημαίνει ο Καθηγητής Βιολογίας,  Στέφανος Νταϊλιάνης.
Οι ειδικοί λένε ότι και μετά από χρόνια, που δεν θα φαίνονται ίχνη της πετρελαιοκηλίδας, το θαλασσινό νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές.
Με τον καιρό πετρέλαιο και νερό γίνονται ένα, το πρόβλημα δεν φαίνεται, όμως υπάρχει.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη οικολογική καταστροφή και χιλιάδες νεκρά ψάρια στη «λίμνη με τα νούφαρα» στην Ηγουμενίτσα. Βίντεο drone