Τα φέρετρα στη Γκάνα θυμίζουν καρναβαλικά άρματα. Ποιός Αμερικανός πρόεδρος αγόρασε δύο. Σε ποιά μουσεία του κόσμου έχουν περίοπτη θέση

422
Στην Γκάνα το ταξίδι στην τελευταία κατοικία δεν μοιάζει με τις κηδείες σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Για την ακρίβεια μοιάζει πιο πολύ με γιορτή, παρά με τελευταίο αποχαιρετισμό.

Τη διαφορά κάνουν τα ιδιαίτερα και … χαρούμενα φέρετρα που μεταφέρουν το νεκρό, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με καρναβαλικά άρματα.

Οι κοντινοί συγγενείς του θανόντος συνηθίζουν να διαλέγουν ως θέμα για την τελευταία του κατοικία κάτι που τον αντιπροσώπευε σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Τις περισσότερες φορές έχει σχέση με το επάγγελμα του, π.χ ψάρι για τον ψαρά, παπούτσι για ένα τσαγκάρη ή με τα πράγματα που αγαπούσε στη ζωή ή είχε ως χόμπι.

Η παράδοση κρατά εδώ και πενήντα χρόνια και ο μοναδικός τεχνίτης στην χώρα, που κατασκευάζει αυτά τα σουρεαλιστικά φέρετρα σε σχήματα ζώων, αεροπλάνων, τηλεφώνων και μπουκαλιών λέγεται Paa Joe και η δουλειά του είναι διάσημη σε όλον τον πλανήτη.

Το εργαστήρι του επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες, αφού συμπεριλαμβάνεται στα αξιοθέατα όλων των τουριστικών οδηγών για αυτή την υποσαχάρια χώρα της Αφρικής. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης τους το συμπεριέλαβαν και δυο Αμερικανοί πρόεδροι. Ο Μπιλ Κλίντον το 1998 και ο Τζίμυ Κάρτερ το 1989, ο οποίος αγόρασε μάλιστα δύο φέρετρα!

Οι ρίζες αυτού του θεότρελου εθίμου δεν βρίσκεται σε κάποια αρχαία παράδοση, αλλά σε ένα περιστατικό. Πριν από μισό αιώνα, ένας μεγάλος καλλιτέχνης και μαραγκός της Δυτικής Αφρικής, ο Ata Owoo, είχε αναλάβει να κατασκευάζει τις φανταχτερές καρέκλες πάνω στις οποίες μεταφέρονταν από χωριό σε χωριό, καθιστοί οι αρχηγοί των φυλών. Κάποιος αρχηγός ζήτησε από τον τεχνίτη να του φτιάξει μία ιδιαίτερη καρέκλα σε σχήμα αετού.
Η καρέκλα ετοιμάστηκε αλλά εν τω μεταξύ,  ο αρχηγός της φυλής πέθανε. Έτσι αποφασίστηκε να τον θάψουν πάνω σε αυτήν, που ήταν και η τελευταία του επιθυμία. Το γεγονός διαδόθηκε, δημιουργώντας ένα νέο έθιμο.

Τα φανταχτερά φέρετρα της Γκάνας έχουν πολύ τσουχτερή τιμή, αφού κοστίζουν περίπου έναν ετήσιο μισθό για έναν μέσο πολίτη, από 400 έως 500 δολάρια, ενώ χρειάζονται και ένα ολόκληρο μήνα για να κατασκευαστούν. Φέρετρα του Paa Joe φιλοξενούνται σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο Ιστορίας των Κηδειών, στο Χιούστον.

Διαβάστε επίσης: Παντρεύτηκε τον νεκρό φίλο της, λίγο πριν γίνει η κηδεία του. Η συγκινητική ιστορία του άτυχου ζευγαριού

 

Διαβάστε επίσης: Οι ιεροί άνδρες της Ινδίας που ζουν ασκητικά. Τρώνε σάρκα νεκρών και συμμετέχουν σε όργια. Ο ασκητής που θάφτηκε ζωντανός για 40 ημέρες