Στη δημοσιότητα φωτογραφίες της «Ντενέρις» του Game of Thrones μετά τις επιτυχημένες εγχειρήσεις στον εγκέφαλο. Είχε δυο ανευρύσματα που της προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία

13088
«Υπήρξε ένα τμήμα του εγκεφάλου μου που πρακτικά πέθανε. Αν ένα τμήμα δεν λαμβάνει αίμα για ένα λεπτό, απλά σταματά να δουλεύει. Είναι σαν να βραχυκυκλώνεις. Κάτι τέτοιο είχα. Και δεν ήξεραν τι ήταν» αποκάλυψε σε συνέντευξή της η ηθοποιός Εμίλια Κλαρκ, που έγινε διάσημη μέσα από τη δημοφιλή σειρά του Game of Thrones.

Όπως εξήγησε είχε υποστεί εγκεφαλικά κατά την περίοδο των γυρισμάτων της σειράς. Έπαθε δυο φορές εγκεφαλική αιμορραγία και οι γιατροί διέγνωσαν ανευρύσματα στον εγκέφαλο. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να πέσει σε αφασία και χωρίς την ικανότητα να θυμηθεί ούτε το όνομα της.

«Κυριολεκτικά κοιτούσαν τον εγκέφαλο και έλεγαν “νομίζουμε πως θα μπορούσε να επηρεαστεί η συγκέντρωσή της, η περιφερειακή της όραση”. Πάντα λέω πως είναι το γούστο μου στους άνδρες που χάθηκε!» σχολίασε με χιούμορ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CBS News μίλησε για την περιπέτεια της υγείας της και έδειξε φωτογραφίες με τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στο νοσοκομείο. 

 

Στο κείμενό της στο New Yorker που αποκάλυψε τι της είχε συμβεί, έγραφε:

«Είχα ανεύρυσμα…όπως έμαθα αργότερα, το ένα τρίτο των ασθενών με SAH πεθαίνουν αμέσως ή λίγο μετά. Για αυτούς που επιζούν, απαιτείται επείγουσα θεραπεία για σφράγισμα του ανευρύσματος, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για δεύτερη, θανατηφόρα αιμορραγία…η μητέρα μου κοιμόταν στο νοσοκομείο, σε μια καρέκλα, καθώς εγώ κοιμόμουν και ξυπνούσα, σε μια κατάσταση ζάλης από τα φάρμακα, πόνου και εφιαλτών»
Όταν της ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να κάνει εγχείρηση, πανικοβλήθηκε, αλλά τελικά συναίνεσε. «Εγχείρηση στον εγκέφαλο; Ήμουν στη μέση μιας πολύ πολυάσχολης ζωής, δεν είχα χρόνο για εγχείρηση εγκεφάλου…υπέγραψα τη φόρμα και μετά ήμουν αναίσθητη. Για τρεις ώρες, χειρουργοί επιδιόρθωναν τον εγκέφαλό μου. Αυτή δεν θα ήταν η τελευταία μου εγχείρηση, και δεν θα ήταν η χειρότερη. Ήμουν 24 χρονών».
«Ήταν “ελάχιστα επεμβατική, δηλαδή δεν μου άνοιξαν το κρανίο. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που λέγεται εμβολισμός με σπειράματα, ο χειρουργός έβαλε ένα καλώδιο μέσα σε μια από τις αρτηρίες του μηρού, γύρω από την καρδιά, και στον εγκέφαλο, όπου σφράγισαν το ανεύρυσμα. Η εγχείρηση κράτησε τρεις ώρες. Όταν ξύπνησα, ο πόνος ήταν αβάσταχτος…με έβγαλαν από την εντατική μετά από τέσσερις ημέρες και μου είπαν πως το δύσκολο ήταν να φτάσω στις δύο εβδομάδες. Εάν γινόταν αυτό με ελάχιστες επιπλοκές, είχα πολλές πιθανότητες ανάρρωσης. Μια νύχτα, αφού είχε περάσει αυτό το ορόσημο, μια νοσοκόμα με ξύπνησε, και, στο πλαίσιο μιας σειράς ασκήσεων, με ρώτησε “ποιο είναι το όνομά σου;”. Το πλήρες όνομά μου είναι Εμίλια Ίσομπελ Ευφημία Ρόουζ Κλαρκ. Αλλά δεν μπορούσα να το θυμηθώ. Ασυναρτησίες έβγαιναν από το στόμα μου και πανικοβλήθηκα. Ποτέ δεν είχα βιώσει τέτοιο φόβο…έβλεπα τη ζωή μου μπροστά, δεν άξιζε να τη ζήσω. Είμαι ηθοποιός, πρέπει να θυμάμαι τις ατάκες μου. Και τώρα δεν θυμόμουν ούτε το όνομά μου. Είχα αφασία, ως αποτέλεσμα της ζημιάς που είχε υποστεί ο εγκέφαλός μου…στις χειρότερες στιγμές μου, ήθελα να βγάλω την πρίζα. Ζήτησα από το ιατρικό προσωπικό να με αφήσει να πεθάνω. Η δουλειά μου- όλα μου τα όνειρα για τη ζωή είχαν να κάνουν με τη γλώσσα, με την επικοινωνία. Χωρίς αυτά, ήμουν χαμένη».
Ωστόσο, η περιπέτεια δεν είχε τελειώσει εκεί. «Επέστρεψα στη ζωή μου, αλλά όσο ήμουν στο νοσοκομείο, μου είπαν ότι είχα ένα μικρότερο ανεύρυσμα στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου μου, και μπορούσε να “σπάσει” ανά πάσα στιγμή. Οι γιατροί είπαν, ωστόσο, πως ήταν μικρό και ήταν πιθανό να παραμείνει αδρανές και αβλαβές επ’αόριστον. Έπρεπε να το προσέχουμε. Και η ανάρρωση δεν ήταν άμεση. Υπήρχε ακόμα ο πόνος, και χρειαζόμουν μορφίνη για να τον αντιμετωπίζω. Είπα στα αφεντικά μου στο “Game of Thrones” για την κατάστασή μου, αλλά δεν ήθελα να γίνω αντικείμενο δημόσιας συζήτησης».
Το 2013, μετά το τέλος των γυρισμάτων της τρίτης σεζόν, έπαιξε σε ένα θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ που δεν πήγε καλά- και όσο ήταν στη Νέα Υόρκη πήγε για εξετάσεις, κάτι που έπρεπε να κάνει τακτικά. Όπως προέκυψε, το ανεύρυσμα στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου της είχε διπλασιαστεί. «Μου είπαν ότι θα ήταν μια σχετικά απλή επέμβαση, ευκολότερη από ό,τι την τελευταία φορά. Όχι πολύ μετά, βρέθηκα σε ένα πολυτελές δωμάτιο σε νοσοκομείο του Μανχάταν. Οι γονείς μου ήταν εκεί. “Τα λέμε σε δυο ώρες” είπε η μητέρα μου, και πήγα για εγχείρηση…κανένα πρόβλημα. Αλλά υπήρχε πρόβλημα. Όταν με ξύπνησαν, ούρλιαζα από τον πόνο. Η εγχείρηση είχε αποτύχει. Είχα μεγάλη αιμορραγία, και οι γιατροί μου είπαν ότι μπορεί να μην επιζούσα αν δεν με χειρουργούσαν ξανά. Αυτή τη φορά έπρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση στον εγκέφαλό μου με τον παραδοσιακό τρόπο- ανοίγοντας το κρανίο μου. Και έπρεπε να γίνει άμεσα».
Η ανάρρωση, όπως γράφει, ήταν ακόμα χειρότερη. «Βγήκα από την επέμβαση με έναν σωλήνα να βγαίνει από το κεφάλι μου. Τμήμα του κρανίου μου είχαν αντικατασταθεί από τιτάνιο. Σήμερα δεν φαίνεται η ουλή, αλλά δεν το ήξερα από την αρχή ότι δεν θα φαινόταν. Και πάνω από όλα ήταν η συνεχής ανησυχία για προβλήματα στις διανοητικές λειτουργίες ή στις αισθήσεις…τώρα λέω ότι αυτό που έχασα ήταν το καλό γούστο στους άνδρες. Αλλά φυσικά τότε τίποτα δεν έμοιαζε αστείο. Πέρασα έναν μήνα στο νοσοκομείο ξανά…θυμάμαι να πιστεύω πως δεν θα επιζούσα…ήμουν σίγουρη ότι τα νέα θα κυκλοφορούσαν. Και κυκλοφόρησαν όντως για λίγο. Έξι εβδομάδες μετά την εγχείρηση, το National Enquirer δημοσίευσε μια σύντομη είδηση. Ένας δημοσιογράφος με ρώτησε και το αρνήθηκα».
Η Εμίλια Κλάρκ είπε ότι παρόλο που η πρώτη φορά ήταν δύσκολη, τη δεύτερη δυσκολεύτηκε ακόμη περισσότερο για να είναι αισιόδοξη.

Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε πως πλέον όλα είναι καλά.

Δείτε τη συνέντευξή της στο CBS News:

 

Διαβάστε επίσης: Η πόλη στην οποία γυρίστηκαν σκηνές από το Game of Thrones. Η έρημος που πρωταγωνιστεί σε πολλές ταινίες του Χόλυγουντ