Σήμα κινδύνου για τα άγρια ζώα του πλανήτη. Χάθηκε το 60% του πληθυσμού τους. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

507
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της WWF από την ετήσια έκθεσή της, o πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», προειδοποιεί η WWF μέσα από την ετήσια έκθεσή της. Αναφέρεται ότι ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60% σε διάστημα 40 ετών.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση στην έκθεσή του «Living Planet», αναφέρει ότι οι προσπάθειες που γίνονται για να σωθεί η φύση, δεν είναι αρκετές. Για να επιβιώσει ο πλανήτης, απαιτείται μια «παγκόσμια συμφωνία», κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Στις περιοχές της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, έχει εξαφανιστεί το 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών.
Στη Βόρεια Αμερική και τη Γροιλανδία, έχει εξαφανιστεί το 23%, ενώ στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, έχει χαθεί το 31%.

Η βασική εξήγηση για την τεράστια και δραματική μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων είναι η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εξορύξεις, η αστικοποίηση και η εκτεταμένη γεωργία ενισχύουν την αποψίλωση των δασών, μολύνουν το έδαφος και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δεν ανέφερε πουθενά την κλιματική αλλαγή στην προεκλογική του εκστρατεία. Η αποψίλωση των δασών, ιδιαίτερα του Αμαζονίου, που συρρικνώνεται συνεχώς, όπως και η σαβάνα του Σεράντου, έχουν μείνει «στα αζήτητα».

Το αποτύπωμα του ανθρώπου, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αφήσει απείραχτο μόνο το 25% των εδαφών. Το 2050 θα φτάσει λιγότερο από 10%.

«Η κατάρρευση του παγκόσμιου πληθυσμού της άγριας πανίδας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η φύση πεθαίνει. Όμως αντί να βάλουμε τον πλανήτη σε μηχανική υποστήριξη, του βάζουμε ένα τσιρότο», αναφέρει στέλεχος της WWF.

Όμως ο καθηγητής Κεν Νόρις, διευθυντής επιστημών στην Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, υποστήριξε ότι παρά τα σοκαριστικά στοιχεία «δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα».

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο μονοπάτι για να προχωρήσουμε το οποίο θα μας επιτρέψει να συγκατοικήσουμε με βιώσιμο τρόπο με την άγρια φύση, από την οποία εξαρτόμαστε».

«Χρειαζόμαστε μια νέα διεθνή συμφωνία, μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση προκειμένου να βοηθήσουμε τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προβλήματος», τόνισε ο Τόνι Τζούνιπερ εκτελεστικός διευθυντής της WWF.

Διαβάστε επίσης: Έτσι σώζουν το θαλάσσιο περιβάλλον στην Αυστραλία. Το απλό και οικονομικό σύστημα που εμποδίζει τα σκουπίδια να καταλήξουν στο νερό

 

 

Διαβάστε επίσης: Πώς οι πλαστικές σακούλες καταστρέφουν το περιβάλλον και σκοτώνουν χιλιάδες ζώα στον κόσμο;