Σε ποια «γλώσσα» μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τον σκύλο και τι ρόλο παίζει η ηλικία του;

3565

Ο περισσότερος κόσμος απευθύνεται στον σκύλο του, χρησιμοποιώντας μικρότερες φράσεις με απλοποιημένη γλώσσα και υψηλό τόνο φωνής, η οποία θα μπορούσε να παραπέμπει στη γλώσσα, που χρησιμοποιούν συνήθως οι γονείς σε μικρά παιδιά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα, ως τρόπο επικοινωνίας, με κάποιον που δεν μπορεί να μιλήσει ή καταλαβαίνει, μόνο μετά δυσκολίας.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», έδειξε ότι ο “μωρουδίστικός” τρόπος ομιλίας, είναι αποτελεσματικός στα κουτάβια, αλλά όχι τόσο στα ενήλικα ζώα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων, για να δουν πως αντιδρούν τα σκυλιά στην ανθρώπινη ομιλία.
Αρχικά έδειξαν σε 30 γυναίκες εικόνες κουταβιών, ενήλικων και υπερήλικων σκύλων.
Οι γυναίκες έπρεπε να ανταποκριθούν σε αυτές τις φωτογραφίες. με κάποια συγκεκριμένη φράση, όπως «
Γεια σου! Γεια σου, γλυκούλη! Ποιος είναι το καλό αγόρι; Έλα εδώ! Μπράβο, καλό παιδί! Ναι! Έλα εδώ, γλυκούλη! Μα τι καλό παιδί που είσαι!».
Οι ερευνητές ηχογράφησαν τις αντιδράσεις των γυναικών, ενώ τις έβαλαν να επαναλάβουν τις φράσεις, χωρίς να βλέπουν φωτογραφίες σκύλων.
Διαπίστωσαν ότι, η φωνή τους έγινε πιο ψιλή, όταν έλεγαν τις φράσεις και έβλεπαν τι φωτογραφίες, ενώ ο τόνος ήταν ακόμα πιο διαφορετικός στις φωτογραφίες με τα κουτάβια.
Στη συνέχεια, έπαιξαν το ηχητικό υλικό σε σκύλους διαφόρων ηλικιών, ώστε να καταγράψουν την αντίδρασή τους.

Διαπίστωσαν ότι, τα κουτάβια ανταποκρίνονταν περισσότερο στις φράσεις, που είχαν εκφωνηθεί υπό τη συνοδεία φωτογραφικού ερεθίσματος.
Συγκεκριμένα «αντιδρούσαν πιο γρήγορα, κοιτούσαν πιο συχνά στο μεγάφωνο και πλησίαζαν πιο κοντά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ωστόσο, τα ενήλικα ζώα δεν φάνηκε να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.
“Δεν φάνηκε να τους νοιάζει καθόλου. Έριχναν μια γρήγορη ματιά στο μεγάφωνο και στη συνέχεια το αγνοούσαν”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Τόμπι Μπεν-Άντερετ.
Τα αποτελέσματα παραπέμπουν σε προηγούμενες μελέτες, που είχαν δείξει ότι οι ενήλικοι σκύλοι ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανθρώπινες χειρονομίες και ιδιαίτερα σε εντολές που περιλαμβάνουν υπόδειξη με το χέρι.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι μεγαλώνοντας τα σκυλιά, δεν περιορίζονται μόνο στο ακουστικό ερέθισμα που λαμβάνουν από τον ιδιοκτήτη τους, αλλά τείνουν να «διαβάζουν» τη γλώσσα του σώματός του.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας και σκυλιά. Συμβουλές για την προστασία των τετράποδων από τον ήλιο και τη ζέστη