«Strawberry moon». Η εντυπωσιακή πανσέληνος του Ιουνίου που θα υψωθεί απόψε. Γιατί ονομάστηκε έτσι;

2052
Η πανσέληνος του Ιουνίου και η πρώτη πανσέληνος του θερινού ηλιοστασίου φωτίζει σήμερα στις 28 Ιουνίου τον ουρανό. Η συγκεκριμένη πανσέληνος ονομάζεται και η σελήνη της φράουλας. 

Παρόλο που το αποκορύφωμα του strawberry moon στην Ελλάδα έγινε όταν είχε πια βγει ο ήλιος, στις 7:53 το πρωί, άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, απόλαυσαν το ολόγιομο φεγγάρι στον σκοτεινό ουρανό χθες το βράδυ.
Η πανσέληνος θα συνεχίσει να φαίνεται και απόψε το βράδυ, σε χαμηλότερο όμως σημείο.

Η όνομά της δεν οφείλεται σε κάποιο σπάνιο φαινόμενο, όπως πολλοί πιστεύουν, ούτε έχει ροζ-κόκκινο χρώμα όπως οι φράουλες.
Η ονομασία της προέρχεται από τους Ινδιάνους της βόρειας Αμερικής που χρησιμοποιούσαν τη θέση και τις διάφορες φάσεις του φεγγαριού για να καθορίσουν τις εποχές.
Συνήθιζαν να ονομάζουν το φεγγάρι του κάθε μήνα με βάση τις δραστηριότητές τους, αλλά και κάποιο γεγονός που συνέβαινε εκείνη την περίοδο.
Έτσι, η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάστηκε strwberry moon γιατί είναι ο μήνας της συγκομιδής της άγριας φράουλας.

Σε άλλες περιοχές όμως, κυρίως όπου η παραγωγή φράουλας δεν ήταν τόσο αυξημένη, επικράτησαν άλλα ονόματα που χαρακτήριζαν την πανσέληνο.
Μερικοί την αποκαλούν «Καυτή σελήνη» γιατί εμφανίζεται με την έναρξη του καλοκαιριού ή «Το φεγγάρι του σανό» λόγω της συγκομιδής σανό.
Σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες η πανσέληνος του Ιουνίου αποκαλείται «Πανσέληνος του ρόδου», «Το φεγγάρι του μελιού» και «Φεγγάρι υδρομέλι», ενώ στο νότιο ημισφαίριο είναι γνωστή ως «Oak Moon» («φεγγάρι του δρυ»), «Κρύο φεγγάρι» και «Φεγγάρι Μακράς Νύχτας».
Το 2019 θα υψωθεί στις 17 Ιουνίου 2019, ενώ το αποκορύφωμά της στην Ελλάδα θα είναι στις 11:30 πμ.

Εκτός όμως, από την πανσέληνο, πολλοί είχαν την τύχη να δουν και τον Κρόνο. Πολύ κοντά στο φεγγάρι φαινόταν μια πολύ φωτεινή κουκκίδα που έμοιαζε με αστέρι, μόνο που ήταν ο πλανήτης.

Η πανσέληνος είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στον ουρανό κάθε 29,5 μέρες. Το ημισφαίριό της στρέφεται προς τη γη και στα μάτια των πολιτών φαίνεται ως ένα ολόκληρο και πιο μεγάλο φεγγάρι. Σε αυτή τη φάση η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο.

Δείτε πότε θα έχει πανσέληνο το 2018 και πώς ονομάζεται για κάθε μήνα:

31 Ιανουαρίου, «Το φεγγάρι του λύκου»
31 Μαρτίου, «Το φεγγάρι του σκουληκιού»
29 Απριλίου, «Το ροζ φεγγάρι»
29 Μαίου, «Το λουλουδένιο φεγγάρι»
28 Ιουνίου, «Το φεγγάρι της φράουλας»
27 Ιουλίου, «Το φεγγάρι του αρσενικού ελαφιού» (Buck Moon)
26 Αυγούστου, «Το φεγγάρι του ψαριού οξυρρύγχου»
24 Σεπτεμβρίου, «Η πανσέληνος του καλαμποκιού»
24 Οκτωβρίου, «Το φεγγάρι του κυνηγού»
23 Νοεμβρίου, «Το φεγγάρι του κάστορα»
22 Δεκεμβρίου, «Η κρύα Σελήνη»

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι πιστεύουν στα ζώδια; Τι ρόλο παίζει το άγχος σύμφωνα με τους επιστήμονες

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί σβήνουμε κεριά στα γενέθλια; Ποια ευχή έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες