Πρωτότυπη έκθεση με 46 χιλιάδες φυτά στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο εντυπωσιακός κήπος και οι συμβολισμοί

403

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΝΕΟΝ σε συνεργασία με Αργεντινό καλλιτέχνη Adrián Villar Rojas, έφτιαξαν ένα τεράστιο κήπο έκτασης 4.500 τ.μ. στον Λόφο των Νυμφών και το χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η αλλαγή του χώρου έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «The Theater of Disappearance», που θα παρουσιάσει ο καλλιτέχνης.

Το ξηρό χωματένιο τοπίο μετατράπηκε σε έναν παραδεισένιο κήπο με 46.000 φυτά από 26 διαφορετικά είδη, όπως αγρωστώδη και βρώσιμα φυτά, αγριόχορτα, φρούτα και λαχανικά.
Ο καλλιτέχνης χρειάστηκε 1.983 τσουβάλια με χώμα, ειδικές ξύλινες κατασκευές και ένα αυτόνομο αρδευτικό σύστημα με δεξαμενές νερού.
Αντί να σκάψει βαθιά στο έδαφος, έφτιαξε μια τεχνητή εγκατάσταση για τα φυτά, λόγω των αυστηρών περιορισμών, που έθεσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η έκθεση του Adrián Villar Rojas σχολιάζει τη δυτική αποικιοκρατία, τη βαρβαρότητα της επέκτασης των αυτοκρατοριών, αλλά και την αναζήτηση νέων πλανητών προς εποίκιση.
Πολιτιστικά, ιστορικά και πολεμικά αντικείμενα πολιτισμών του παρελθόντος, έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε ενθύμια από μεταγενέστερες εποχές, γύρω από οργανικές ύλες, όπως σκόνη από τη σελήνη, σταλακτίτες, σταλαγμίτες και στρωματόλιθους.

Η έκθεση του Adrián Villar Rojas θα γίνει και σε άλλες πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική.
Συγκεκριμένα, στο The Metropolitan Museum of Art, New York (14 Απριλίου-29 Οκτωβρίου 2017), Kunsthaus Bregenz στην Αυστρία (13 Μαΐου-27 Αυγούστου 2017), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, Geffen Contemporary (22 Οκτωβρίου 2017-26 Φεβρουαρίου 2018).

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθούν και τρεις ταινίες του καλλιτέχνη:

Πρόγραμμα προβολών
Τετάρτη 28 Ιουνίου, “Unknown Soldier”, 21.00 και 22.00 (διάρκεια 22’)
Πέμπτη 6 Ιουλίου, “A war on Earth – Una Guerra en la Tierra”, 21.00 (διάρκεια 42’)
Πέμπτη 13 Ιουλίου, “The Most Beautiful Moment of War – El Momento más Hermoso de la Guerra”, 21.00 (διάρκεια 56’)

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.
Μετά τη λήξη της έκθεσης, όλα τα φυτά θα απομακρυνθούν.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση:

Φωτογραφίες: Panos Kokkinias, Courtesy NEON 

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr, euronews.com

Διαβάστε επίσης: Που βρίσκονται τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά στον κόσμο που απεικονίζουν πνευματικούς και πολιτικούς ηγέτες; (φωτό)