Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας απαρνήθηκε τα βασιλικά προνόμια για να παντρευτεί έναν κοινό θνητό

1843

Η πριγκίπισσα Μάκο, η μεγαλύτερη εγγονή του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο, θα παντρευτεί πρώην συμφοιτητή της, ανακοίνωσε ο Αυτοκρατορικός Οίκος επιβεβαιώνοντας έναν γάμο που θα αποκλείσει την 25χρονη γαλαζοαίματη από την οικογένειά της λόγω ενός αμφιλεγόμενου νόμου που εφαρμόζεται μόνο στις γυναίκες του Θρόνου των Χρυσανθέμων.

Σύμφωνα με νόμο που ισχύει μόλις από τις 16 Ιανουαρίου 1947, επιτρέπεται μόνο στους άνδρες της οικογένειας και στις συζύγους τους να ανήκουν σε αυτήν εσαεί. Όλες οι γυναίκες της οικογένειας χάνουν τον τίτλο τους μετά τον γάμο τους, εκτός αν παντρευτούν μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας. Συνεπώς, μόνο οι άνδρες μπορούν να είναι διάδοχοι στον θρόνο.

Η Μάκο δηλώνει «πράγματι ευτυχισμένη και με πλήρη συνείδηση από τα παιδικά της χρόνια ότι πρέπει να εγκαταλείψει κάθε βασιλικό τίτλο μετά τον γάμο της». O 25χρονος άντρας που παντρεύεται είναι πρώην συμφοιτητής της και ονομάζεται Κέι Κομούρο.

Η Μάκο και ο Κομούρο αποφοίτησαν από το Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο. Η Μάκο έχει μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και εργάζεται ως ερευνήτρια σε μουσείο, ενώ εκείνος εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο στο Τόκιο.

Ο γάμος θα τελεστεί μετά το καλοκαίρι του 2018. Η Μάκο συνεπώς θα χάσει τον τίτλο της πριγκίπισσας παρότι ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και οι δυο γιοι του, ο 57χρονος σήμερα Ναρουχίτο και ο 51 ετών Ακισίμο, είναι παντρεμένοι με κοινές θνητές, την 53χρονη Μασάκο και την 50χρονη Κίκο αντίστοιχα, που ανήκουν στην αυτοκρατορική οικογένεια.

Η μέλλουσα νύφη είναι μια από τα τέσσερα εγγόνια του αυτοκρατορικού ζεύγους.
Μετά την επιθυμία του 83χρονου αυτοκράτορα Ακιχίτο να παρατηθεί από το θρόνο για λόγους υγείας, τέθηκε το ζήτημα της επανεξέτασης του νόμου αναφορικά με το θέμα της διαδοχής του θρόνου μόνο από άνδρες ή αν θα επιτραπεί στις γυναίκες να παραμένουν στην αυτοκρατορική οικογένεια μετά τον γάμο τους.

Σημείωνεται ότι ο 83χρονος αυτοκράτορας Ακιχίτο είναι ο 125ος αυτοκράτορας μιας δυναστείας ηλικίας 2.600 και πλέον ετών που θεωρείται η αρχαιότερη στον κόσμο.

Με πληροφορίες από: news247AFP, Reuters, Paris Match

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η πιο ξηρή έρημος στον κόσμο. Και όμως άνθισε. Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο (βίντεο)