Πού βρίσκονται σήμερα οι συνιδρυτές και οι πρώτοι υπάλληλοι του Facebook;

11231

Από τα 20 άτομα που εργάστηκαν για τη δημιουργία του Facebook, μόνο δύο από αυτούς, εξακολουθούν την επαγγελματική τους σχέση με την εταιρεία.
Οι υπόλοιποι, σήμερα εργάζονται σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες, έχουν γίνει επενδυτές ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις.

Που βρίσκονται σήμερα οι πρώτοι υπάλληλοι του Facebook

#1

Ο Dustin Moskovitz είναι ο πρώτος συνεργάτης του Zuckerberg και συγκάτοικός του.
Εργάστηκε εκεί την περίοδο 2004-2009 ως συνιδρυτής και σήμερα εργάζεται επίσης ως συνιδρυτής στην εταιρεία λογισμικού Asana.
Είναι μέτοχος του φιλανθρωπικού οργανισμού για τη βοήθεια ευημερίας της ανθρωπότητας και η συνολική του περιουσία φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

#2

Συνιδρυτής ο Chris Hughes, άρχισε να εργάζεται για τη διαδικτυακή πλατφόρμα και δεν έχει σταματήσει μέχρι τώρα.
Το 2008 ανέλαβε το social networking για την καμπάνια του Obama.
Ο Hughes, το 2012 αγόρασε το μεγαλύτερο ποσοστό του περιοδικού The New York Republic, το οποίο και πούλησε το 2016, γιατί δεν κατάφερε  να αποκομίσει το επιθυμητό κέρδος.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο, είναι πρόεδρος του Economic Security Project.

#3

Ο Eduardo Saverin, επίσης συνιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας, είναι γνωστός για τη μήνυση που έκανε στον Zuckerberg, επειδή του απαγόρευσε να αναφέρει τον εαυτό του ως συνιδρυτή.
Οι δυο τους κατέληξαν σε συμβιβασμό, μετά από δικαστήριο που έγινε με νικητή τον Saverin, ο οποίος αργότερα έγινε επενδυτής σε εφαρμογές όπως το Jumo (του Chris Hughes) και το Qwicki.
Ο Βραζιλιάνος Saverin, με συνολική περιουσία ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2011 απαρνήθηκε την αμερικανική του υπηκοότητα και μετακόμισε στη Σιγκαπούρη, για να γλιτώσει τη βαριά φορολογία.

#4

Ο Sean Parker εργάστηκε ως πρόεδρος του Facebook από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, πριν δηλαδή αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό χρήστες από όλο τον κόσμο.
Ο Parker έγινε επενδυτής σε πολλές τεχνολογικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Spotify και Asana, ενώ η περιουσία του ανέρχεται σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόσφατα επιχείρησε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, μια εφαρμογή για βίντεο, το Airtime που όμως δεν πέτυχε.
Τελευταίο του εγχείρημα ήταν μια πλατφόρμα ενοικίασης ταινιών από το σπίτι, ενώ ακόμα προβάλλονταν στους κινηματογράφους.
Όμως οι αντιδράσεις των θεατρικών και κινηματογραφικών οργανισμών, ματαίωσαν τα σχέδιά του.

#5

Ο Andrew McCollum σχεδίασε το πρώτο λογότυπο του Facebook, καθώς εκτός από συνιδρυτής ήταν και μηχανικός.
Η συνεργασία του με τον Zuckerberg κράτησε από το 2004 μέχρι το 2006.
Το 2011 ως επιχειρηματίας, ασχολήθηκε με την εταιρεία κεφαλαίων Flybridge Capital Partners και αργότερα έγινε επενδυτής σε διάφορους ιστότοπους, όπως το Quilt και το Job Spice.

#6

Ο πρώτος υπάλληλος του Facebook, εκτός των συνιδρυτών, ήταν ο Taner Halicioglu, που προσελήφθη το 2004 για το αρχικό λογισμικό και έφυγε το 2009.
Ο Halicioglu έγινε ο κορυφαίος μηχανικός της εταιρείας  Bleezard Entertainment και σήμερα είναι λέκτορας Πληροφορικής και Μηχανικής Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.
Πρόσφατα δώρισε στο εν λόγω πανεπιστήμιο, το ποσό των 75 εκατομμυρίων δολαρίων, για να φτιαχτεί ένα Ινστιτούτο Επιστήμης των Δεδομένων με το όνομά του.

#7

Η μια από τις δυο γυναίκες υπαλλήλους που αρχικά στελέχωσαν το Facebook, είναι η Naomi Gleit, η οποία διατηρεί τη θέση της μέχρι σήμερα.
Προσλήφθηκε το 2005 ως υπεύθυνη Marketing και σήμερα διαχειρίζεται θέματα που αφορούν την ασφάλεια, την συγκέντρωση χρημάτων και πολλά άλλα.

#8

Ο Kevin Colleran ήταν υπεύθυνος για τις παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις του Facebook, από τον Απρίλιο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2011.
Αυτή τη χρονική περίοδο, εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία VC Slow Ventures, μαζί με τον David Morin  και άλλους πρώην υπαλλήλους του Facebook.

#9

Για πέντε χρόνια (2005-2010) εργάστηκε ο Gilles Mischler, για τη διάσημη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ως μηχανικός ιστοσελίδων.
Έπειτα σχεδίαζε παιχνίδια για την εταιρεία Playdom, μέχρι που αγοράστηκε έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων από την Disney.
Σήμερα είναι προγραμματιστής δικτύων για την εταιρεία Dropbox.

#10

Ο Aaron Sittig εφηύρε το “tag” και το «like”.
Η εργασία του Sittig για το Facebook ήταν με διακοπές. Την περίοδο 2005-2010 ήταν ο σχεδιαστής της πλατφόρμας, έφυγε και επέστρεψε το 2011 (για δυο χρόνια), ως αρχιτέκτονας προϊόντων.
Το 2015 έγινε διευθύνων σύμβουλος στην Public Studio, που ασχολείται με το σχεδιασμό προϊόντων, στο Σαν Φρανσίσκο.

#11

Ο Nick Heyman εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο Facebook στη θέση του διευθυντή λειτουργιών. Αργότερα συνεργάστηκε με άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Twitter. Επίσης είναι επενδυτής εφαρμογών, όπως το Nuzzel και το ShopPad.

#12

O Steve King ήταν διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων στο Facebook, από το 2005 έως το 2006 και είναι αυτός που έκλεισε τις πρώτες μεγάλες συνεργασίες, με την Panasonic και τη Microsoft.
Μετά τη λήξη της συνεργασίας του με το Facebook, εργάστηκε ως υπεύθυνος πωλήσεων για την εταιρεία LocaModa και σήμερα διευθύνει επιχείριση επενδύσεων σε ακίνητα, στην περιοχή της Βοστόνης.

#13

Η Tricia Black, υπάλληλος του Facebook από το Μάρτη του 2005 έως τον Ιούνη του 2006, φρόντιζε για τις διαφημιστικές πωλήσεις. Σήμερα είναι συνιδρύτρια στην εταιρεία Victress Capital, που υποστηρίζει μεταξύ άλλων, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

#14  

Ο Steve Chen, εργάστηκε για μερικούς μήνες, μέσα στο 2005, για το Facebook και αποτέλεσε τον συνδετικό του κρίκο για συνεργασία με το YouTube.
Ως συνιδρυτής του YouTube, ζήτησε από τη Google 1 εκατομμύριο δολάρια, για να της το πουλήσει και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων της.

#15

Ως υπεύθυνος προϊόντων εργάστηκε για 3 χρόνια (2005-2008) για το Facebook, ο Matt Cohler.
Είναι ένας από τους ιδρυτές του LinkedIn.
Σήμερα είναι συνέταιρος της Benchmark Capital και ασχολείται με την κάλυψη υπηρεσιών σε εφαρμογές όπως το Tinder, το Greenhouse.

#16 

Ο Ezra Callahan ήταν υπάλληλος του Facebook για έξι χρόνια (2004-2010) και εργαζόταν ως υπεύθυνος εσωτερικών επικοινωνιών και διαχειριστής προϊόντων.
Τώρα ζει με την οικογένειά του στην Pasadena της California και έκανε επενδύσεις στο πολυτελές ξενοδοχείο Palm Springs.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι 11 υπάλληλοι που έστησαν την Microsoft. Τι κάνουν σήμερα που κανείς δεν έχει μείνει στην εταιρεία