Πώς οι γειτονιές με πεζοδρόμια επηρεάζουν την υγεία των κατοίκων τους. Τα οφέλη για την πίεση και τον διαβήτη

622
Tα οφέλη για την υγεία των κατοίκων που ζουν σε γειτονιές με πεζοδρόμια και προσφέρουν δυνατότητες για περπάτημα ανέδειξε νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του St. Michael’s Hospital of Unity Health στο Τορόντο και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές που δεν διαθέτουν πεζοδρομήσεις είχαν έως και 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε στα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με άτομα που ζουν σε γειτονιές που προσφέρουν δυνατότητες για περπάτημα.

Η μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2019 στο περιοδικό Journal of the American Heart Association Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association επεξεργάστηκε στοιχεία από σχεδόν 45.000 άτομα ηλικίας 40 έως 74 που ζουν σε 15 μεγάλα αστικά κέντρα στην καναδική επαρχία Οντάριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που ζουν σε γειτονιές που δεν προσφέρουν τόσες δυνατότητες για περπάτημα είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερες πιθανότητες διάγνωσης για διαβήτη.

«Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το πόσο μπορεί να περπατήσει κανείς σε μια γειτονιά σχετίζεται με κλινικά σημαντικές διαφορές στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο δρ. Nicholas Howell, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διαδάκτωρ του Li Ka Shing Knowledge Institute of St. Michael’s. «Από τη σκοπιά της κοινωνικής πολιτικής, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα οφέλη από τις πεζοδρομήσεις θα μπορούσαν να είναι αρκετά σημαντικά ώστε να αλλάξουν τη συζήτηση για την υγεία», αναφέρει.

Η δρ. Gillian Booth, συγγραφέας της μελέτης, επιστήμων στο St. Michael’s Hospital’s MAP Centre for Urban Health Solutions, δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι πόλεις και οι κοινότητες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. «Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι ένας μελλοντικός καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να προβλεφθεί με βάση την επιλογή της κατοικίας σας», δήλωσε η δρ. Booth. «Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ενθαρρύνει όσους ζουν σε γειτονιές που δεν προσφέρονται για βόλτες να επιδιώξουν αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με άλλους τρόπους».