Πώς η βιομηχανία της σοκολάτας καταστρέφει τα δάση, δίνει μεροκάματα 0,54$ και απειλεί λεοπαρδάλεις και ιπποπόταμους

5908
Η βιομηχανία της σοκολάτας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς, καταστρέφει τα τροπικά δάση της Δυτικής Αφρικής.
Το 70% της παράνομης αποψίλωσης στην περιοχή οφείλεται στην παραγωγή κακάο.

Εκτιμάται ότι η παγκόσμια ζήτηση για σοκολάτα είναι περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, ποσότητα που ανεβαίνει τουλάχιστον 2-5% κάθε χρόνο.
Δέντρα του δάσους καίγονται για να αντικατασταθούν με κακαόδεντρα ή τουλάχιστον για να μην κάνουν σκιά στην παραγωγή τους.
Οι καλλιεργητές παράγουν παράνομα κακάο σε εθνικά πάρκα για να το πουλήσουν σε μεσάζοντες, οι οποίοι αργότερα το δίνουν σε εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η Nestlé, η Mars and η Hershey.

«Το 90% της έκτασης πολλών εθνικών πάρκων και προστατευόμενων περιοχών έχει καλυφθεί με κακάο» ανέφερε η παγκόσμια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος Mighty Earth.

Η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού έχει βγει εκτός ορίων. Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο, καθώς το καλύπτει το 40% της παγκόσμιας αγοράς. Λιγότερο από το 4% της Ακτής Ελεφαντοστού παραμένει πυκνό δάσος.
Εκτιμάται ότι οι ελέφαντες της περιοχής από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μειωθεί στους 200-400.
Αν η κατάσταση συνεχιστεί, το δάσος δεν θα υπάρχει μέχρι το 2030, αναφέρει η περιβαλλοντική ομάδα Mighty Earth.

Χιμπατζήδες, λεοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι και ελέφαντες που ζούσαν στο δάσος έχουν μετοικήσει σε άλλες περιοχές για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πηγαίνουν όμως, σε πολύ μικρότερες περιοχές και έτσι είναι πιο εύκολο να σκοτωθούν από ντόπιους κυνηγούς.
Και το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Η αποδάσωση οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς ενισχύει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Παράλληλα, ενισχύεται και η ανθρώπινη εκμετάλλευση, καθώς οι περισσότεροι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα δουλεύουν για 0.54 και 0.82 δολάρια την ημέρα.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε από έρχεται το κακάο. Δεν μας νοιάζει και δεν ρωτάμε τους παραγωγούς που καλλιεργείται. Οι μεγάλες εταιρίες ποτέ δεν ρωτάνε από πού έρχεται το κακάο» ανέφερε ένας μεσάζοντας στη Guardian.
«Το κακάο είναι κακάο. Δεν το διαχωρίζουμε με βάση το πού έχει φυτρώσει. Απλώς πληρώνουμε όποιον το έχει» συνέχισε.

Παρόλο που μεγάλες εταιρείες σοκολάτας και κακάο, με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Charles της Βρετανίας, έχουν υποσχεθεί να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών, οι ντόπιοι παραγωγοί φαίνεται πώς δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι παραγωγοί κακάο έχουν στραφεί τώρα στη Νότια Αμερική, ειδικά στο Περού, που έχει σημειώσει σχεδόν πενταπλάσια αύξηση της παραγωγής κακάου μεταξύ του 1990 και του 2013, απειλώντας και τα δάση του Αμαζονίου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί έχει αυξηθεί η τιμή του παγωτού βανίλια παγκοσμίως; Τι σχέση έχει με τον τυφώνα που έπληξε τη Μαδαγασκάρη