Ποιος είναι ο Τζεφ Μπέζος που κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο. Τελικά δεν έχει ελληνική καταγωγή

6139
Πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας αναδείχθηκε ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, καθώς κατάφερε να δημιουργήσει την μεγαλύτερη περιουσία στον κόσμο, τουλάχιστον από το 1982 και μετά, τότε που το Bloomberg άρχισε να καταγράφει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες η περιουσία του ξεπέρασε τα 151 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει στην κατοχή του περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την ιδρυτή της Microsoft Bill Gates, που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Οι 15 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Bloomberg

Αυτή τη στιγμή η Amazon, είναι η μεγαλύτερη λιανεμπορική εταιρεία στον κόσμο με πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Η μετοχή της Amazon ανεβαίνει συνεχώς, κάτι που σημαίνει ότι η περιουσία του Μπέζου συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το τελευταίο έτος η μετοχή της εταιρίας έχει αυξηθεί κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Η περιουσία του ιδρυτή της Amazon εκτοξεύθηκε από τα 120 δισεκατομμύρια στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η ιστορία του

Παρόλο που το επίθετό του φαίνεται ελληνικό, ο Μπέζος γεννήθηκε στο Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού και το πραγματικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. Πήρε το επώνυμο Μπέζος από τον δεύτερο σύζυγό της μητέρας του, τον Μιγκέλ Μπέζο από την Κούβα, ο οποίος πιθανότατα είχε ελληνικές ρίζες.

 

Η μητέρα του ήταν μόλις 17 ετών, όταν τον γέννησε. Ο γάμος της με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό της Γιόργκενσεν και βιολογικό πατέρα του διήρκεσε μόλις ένα χρόνο. Μερικά χρόνια αργότερα, η μητέρα του παντρεύτηκε τον Μπέζο.
Μικρές ενδείξεις της κλίσης του στον τεχνολογικό τομέα, παρουσιάστηκαν όταν ο Μπέζος ήταν ακόμη σε νεαρή ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατασκευή ενός ηλεκτρικού συναγερμού για να κρατήσει τα αδέρφια του μακριά από το δωμάτιό του.
Σπούδασε μηχανολογία και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Αρχικά, εργάστηκε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στην εταιρία Fitel. Στη συνέχεια, έγινε  επικεφαλής ανάπτυξης και διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών. Λίγους μήνες αργότερα, προσλήφθηκε ως διευθυντής προϊόντων στην εταιρία Bankers Trust, ενώ από το 1990 μέχρι το 1994 εργαζόταν στο χώρο τον επενδύσεων.

Η ιδέα για τη δημιουργία της Amazon του ήρθε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη. Η εταιρία κολοσσός δημιουργήθηκε το 1994 σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την πώληση βιβλίων.
Μέχρι το 1999 η περιουσία του είχε εκτοξευθεί στα 10 δισ. δολάρια. Σιγά σιγά η Amazon μετατράπηκε στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων και τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών υποδομής.

Πέρα από την Amazon o Μπέζος ίδρυσε το 2000 την εταιρία Blue Origin, η οποία οργάνωνε δοκιμαστικές πτήσεις στο διάστημα. Τρία χρόνια αργότερα, εξαγόρασε την αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

Η σκοτεινή πλευρά της Amazon και οι κακές συνθήκες εργασίας

Το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία διαμαρτύρονται και απεργούν με σκοπό να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο- ενώ ο online γίγαντας γίνεται πλούσιος, εξοικονομεί χρήματα σε βάρος της υγείας των εργαζομένων» ανέφερε η Stefanie Nutzenberger, στέλεχος του συνδικάτου Verdi.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρία σκοπεύει να παγώσει τους μισθούς τους, αλλά και να μειώσει κάποια από τα εργασιακά τους δικαιώματα. 

Δύσκολες συνθήκες εργασίας, πολλές ώρες, ελάχιστες άδειες, ακόμη και δυσκολία να πάνε στην τουαλέτα έχουν αναφέρει οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της εταιρίας.
Σύμφωνα με το βιβλίο Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain του Άγγλου δημοσιογράφου James Bloodworth, που εργάστηκε κρυφά στην εταιρία, οι εργαζόμενοι αντί να πηγαίνουν στην τουαλέτα, χρησιμοποιούσαν άδεια μπουκάλια για να μην χάσουν χρόνο και μείνει πίσω η δουλειά.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι αποθήκες έμοιαζαν με φυλακές ή ένα αεροδρόμιο με υψηλή ασφάλεια που ελέγχει τους εργαζομένους για κλεμμένα, αλλά και απαγορευμένα αντικείμενα, όπως τα φούτερ, τα γυαλιά ηλίου και το κινητό.

Οι βαριές συνθήκες εργασίας επηρεάζουν και την υγεία των εργαζομένων, καθώς έχουν γίνει αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ηλεκτροσόκ, ενώ πολλοί έχουν χάσει τις αισθήσεις τους εν ώρα εργασίας.
Σε ρεπορτάζ της Guardian αποκαλύφθηκε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, ασθενοφόρα έχουν κληθεί τουλάχιστον 600 φορές στις αποθήκες στη Μ. Βρετανία.
Σε έρευνα που έγινε από την πλατφόρμα διεκδίκησης των εργατικών δικαιωμάτων Organise, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους της Amazon ανέφεραν πως εμφάνισαν ψυχολογικά προβλήματα και συμπτώματα κατάθλιψης μετά την πρόσληψή τους στην εταιρία.

Η απάντηση της Amazon σε όλα αυτά ήταν ότι «παρέχουν ασφαλείς και θετικές συνθήκες εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με ανταγωνιστική αμοιβή και οφέλη από την πρώτη μέρα. Δεν αναγνωρίζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς ως ακριβή απεικόνιση των δραστηριοτήτων στα κτίριά μας».

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η 21χρονη που θα σπάσει το ρεκόρ του Ζούκεμπεργκ και θα γίνει η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Πώς τα κατάφερε σε λιγότερο από 3 χρόνια

 

Διαβάστε επίσης: Η αμύθητη περιουσία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Από πού αντλούνται τα χρήματα τους;