Ποιες ημερομηνίες η εκκλησία δεν επιτρέπει τους γάμους και τις βαπτίσεις και για ποιο λόγο
Παλιά οι γάμοι και οι βαπτίσεις γίνονταν μόνο Κυριακή, καθώς σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία είναι η μέρα που είναι αφιερωμένη στο Θεό. Πλέον η μέρα τέλεσης των μυστηρίων δεν είναι τόσο δεσμευτική. Πολλοί επιλέγουν το Σάββατο γιατί την επόμενη μέρα δεν εργάζονται, κάτι που διευκολύνει τόσο το ζευγάρι όσο και τους καλεσμένους.
Υπάρχουν όμως, κάποιες ημερομηνίες που ό,τι μέρα και να πέσουν, εθιμοτυπικά δεν είθισται να γίνονται μυστήρια και οι περισσότεροι ναοί τα απαγορεύουν. Παράλληλα, πολλές ημερομηνίες από αυτές είναι αφιερωμένες σε κάποιο σημαντικό γεγονός της Ορθοδοξίας ή είναι περίοδος νηστείας.
Συγκεκριμένα, γάμοι και βαπτίσεις δεν γίνονται:
- 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού)
- Από 18 ως 25 Δεκεμβρίου (Νηστεία Χριστουγέννων)
- 5 Ιανουαρίου (παραμονή των Φώτων)
- 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια – Ημέρα των Φώτων)
- Σαρακοστή (Καθαρά Δευτέρα μέχρι Μεγάλο Σάββατο)
- Τα Ψυχοσάββατα (Αν είναι μέσα στη Σαρακοστή)
- Του Αγίου Πνεύματος
- Των Αγίων Αποστόλων (από Κυριακή Αγίων Πάντων μέχρι της Παραμονής της εορτής)
- Από 1 ως 15 Αυγούστου (Νηστεία Δεκαπενταύγουστου)
- 29 Αυγούστου (Αποτομή Τιμίας Κεφαλής Προδρόμου)
Συνήθως, ο κάθε ναός δεν τελεί μυστήρια την ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος, στον οποίο είναι αφιερωμένος, για πρακτικούς λόγους.
Παλιά αποφεύγονταν οι γάμοι και κατά τη διάρκεια δίσεκτων ετών, τον Μάιο γιατί τότε ζευγαρώνουν τα γαϊδούρια, αλλά και Τετάρτες και Παρασκευές γιατί ήταν μέρες νηστείας.
Σε περίπτωση, που ο γάμος ή η βάπτιση πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάποια από τις «απαγορευμένες» ημερομηνίες πρέπει να ζητηθεί άδεια από τον Μητροπολίτη.
Διαβάστε επίσης: Sologamy ή αλλιώς «παντρέψου τον εαυτό σου». Η νέα διεθνής τάση στους γάμους, για γυναίκες που είναι ή νιώθουν μόνες
Διαβάστε επίσης: Ζευγάρι ακύρωσε το γάμο. Έπρεπε όμως να πληρώσει 30.000 δολάρια για τη δεξίωση και κάλεσε μόνο άστεγους