Πληρωμή σε μηχάνημα που σκανάρει τις φλέβες των δακτύλων! Υποτίθεται ότι προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα (βίντεο)

521

Στο Λονδίνο εφαρμόζεται δοκιμαστικά ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής πληρωμής, το Fingopay, που σκανάρει τις φλέβες των δακτύλων.
Στο παρελθόν είχε γίνει παρόμοια προσπάθεια, που απευθυνόταν σε εταιρικούς πελάτες μέσω ενός συστήματος σάρωσης.
Αυτή τη στιγμή, το βιομετρικό σύστημα ανάγνωσης στοιχείων, χρησιμοποιείται σε σούπερ μάρκετ ενώ νωρίτερα μέσα στο 2017, είχε εφαρμοστεί σε μπαρ στην περιοχή του Κάμντεν με ικανοποιητική απήχηση στο κοινό, αφού 2.000 εκ των πελατών δέχτηκαν να το χρησιμοποιήσουν.
Επίσης, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο, πραγματοποιούν τις ενδοπανεπιστημιακές τους συναλλαγές μέσω του Fingopay, ως προσπάθεια απόδειξης της λειτουργικότητάς του.

Το Fingopay, έχει στόχο τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, γι’ αυτό και βασίζεται στη μοναδικότητα του ατόμου.
Οι φλέβες στα δάχτυλα του καθενός, σχηματίζουν ένα μοναδικό συνδυασμό που δεν μπορεί να αντιγραφεί ή να πλαστογραφηθεί, κάνοντας την πληρωμή ασφαλή.
Δηλαδή οι φλέβες αναγνωρίζονται από το σύστημα, ως τρόπος ταυτοποίησης.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ο χρήστης να συνδέσει τον προσωπικό του κωδικό ( την απεικόνιση από το σκανάρισμα του δαχτύλου του), με τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, ώστε να υπάρχει ταύτιση δεδομένων.
Έτσι, οι συναλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία χρεωστικής-πιστωτικής κάρτας ή μετρητών.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν προταθεί παλαιότερα ως τρόπος πληρωμής, δεν ήταν τόσο ασφαλή, καθώς υπάρχουν σε κάθε επιφάνεια που έχει έρθει σε επαφή με τα χέρια.

Τα εύσημα της νέας ανακάλυψης έχει η εταιρεία Hitachi και τον τομέα της λιανικής  διαχειρίζεται η Sthaler, εταιρεία με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολείται με τεχνολογικές συσκευές πληροφόρησης.
Εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρουν ότι, «θα μας ενδιέφερε να δούμε τα αποτελέσματα, και θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα σε εκείνη τη φάση», μιλώντας για την καθιέρωση του Fingopay.
Ο Τζέιμς Μπούντκιβιτς, στέλεχος του εμπορικού τμήματος του πανεπιστημίου Brunel , είπε ότι η νέα τεχνολογική μορφή πληρωμής θα έδινε στους φοιτητές τη δυνατότητα να πάψουν να χρησιμοποιούν μετρητά στην πανεπιστημιούπολη, ωφελώντας όχι απλά τους πελάτες, αλλά και τα καταστήματα.

Δείτε το βίντεο που εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του Fingopay:

Φωτογραφίες: Damien Mcfadden- the sun

Διαβάστε επίσης: Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Τρόποι που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να ελέγχουν και να διαχειρίζονται απόρρητα στοιχεία