Ποια μουσικά όργανα είναι ευκολότερο να μάθει ένας ενήλικας. Που υπερέχει ως μαθητής έναντι των παιδιών

13638

Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι είναι πολύ δύσκολο να μάθει κάποιος ενήλικας να παίζει μουσικό όργανο, αν όχι ακατόρθωτο.
Αυτός ο μύθος που θέλει να ξεκινούν τα μαθήματα μουσικής από μικρή ηλικία για να κατακτήσει κάποιος την τέχνη, έχει αποτρέψει πολλούς ανθρώπους από το να ανακαλύψουν τις μουσικές τους δεξιότητες.

Είναι αλήθεια ότι η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων καθίσταται δυσκολότερη με την ηλικία, όμως συχνά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο φόβος του ενήλικα να κάνει λάθη. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για μάθηση και μάλιστα υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην εκμάθηση της μουσικής, όταν κάποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Καταρχάς, οι ενήλικες που επιλέγουν να μάθουν μουσική έχουν μεγαλύτερη διάθεση και αυτενέργεια, από ένα παιδί που αναγκάζεται να πάρει μαθήματα. Με τη σωστή βοήθεια, την καθοδήγηση και τα κίνητρα, κάθε ενήλικας μπορεί να παίξει ένα μουσικό όργανο.

Είναι ζήτημα βέβαια, ποιο όργανο θα επιλέξει ώστε να μάθει ευκολότερα να παίζει μουσική και να μην απογοητευτεί. Τα πέντε όργανα που ακολουθούν ενδείκνυνται για την περίσταση.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιουκαλίλι

  1.  Γιουκαλίλι

Το γιουκαλίλι δεν είναι ακριβό, είναι πολύ διασκεδαστικό στο παίξιμο και είναι αρκετά εύκολο να μάθει κάποιος να παίζει. Είναι σαν μικρή κιθάρα με μόλις τέσσερις χορδές αντί της κιθάρας που έχει έξι και μπορείτε γρήγορα να μάθετε εύκολες συγχορδίες και να παίξετε μερικά από τα αγαπημένα σας τραγούδια μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Επίσης, θα αποκτήσετε σύντομα πολλές θεμελιώδεις δεξιότητες και θα είναι πιο εύκολο αν θελήσετε να συνεχίσετε με την κιθάρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσαρμόνικα"

  1. Φυσαρμόνικα

Η φυσαρμόνικα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για αρχάριους ενήλικες είτε πρόκειται για blues, jazz, rock, folk ή την τοπική μουσική μιας χώρας. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά για να αρχίσετε να παίζετε και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι οποιαδήποτε νότα θα είναι «το κλειδί». Είναι πολύ δύσκολο να βγαίνει κακός ήχος από φυσαρμόνικα!
Προφανώς, η φυσαρμόνικα είναι πανεύκολη στη μεταφορά και μπορεί ο μαθητής να την έχει μαζί του διαρκώς και να εξασκείται οπουδήποτε.

Αποτέλεσμα εικόνας για bongos

  1. Μπόνγκος

Αν σας αρέσει η σάλσα μπορείτε να δοκιμάσετε τα μπόνγκος, τα κρουστά που έρχονται από την Κούβα και αποτελούνται από δύο ενωμένα τύμπανα. Είναι απλούστερη επιλογή από ένα πλήρες σετ ντραμς, αλλά μπορεί να προσφέρει την ίδια ικανοποίηση που φέρνει η αίσθηση να παίζεις κρουστά. Αν η αρχή γίνει με τα μπόνγκος μπορείς εύκολα να συνεχίσεις με άλλους τύπους κρουστών.

Σχετική εικόνα

  1. Πιάνο

Το πιάνο μπορεί να φαίνεται περίπλοκο επειδή ο μαθητής πρέπει να μάθει να συγχρονίζει τα δύο του χέρια, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα από τα ευκολότερα όργανα που μπορούν να μάθουν ενήλικες.
Επειδή οι σημειώσεις και οι παρτιτούρες απλώνονται μπροστά σας, είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε τι γράφουν σε σχέση με πολλά άλλα όργανα. Φυσικά ένας αρχάριος μπορεί να παίξει λάθος τις νότες, αλλά είναι σχετικά δύσκολο να χάσει τον τόνο. Επιπλέον, το πιάνο είναι εξαιρετικά δημοφιλές και έτσι δεν υπάρχει ποτέ κίνδυνος να αντιμετωπίσετε έλλειψη των χρήσιμων υλικών μάθησης, εφόσον το επιλέξετε.

Αποτέλεσμα εικόνας για glockenspiel instrument

  1. Ξυλόφωνο

Tο ξυλόφωνο παραπέμπει στα πρώτα σχολικά χρόνια και αυτό ίσως δημιουργεί νοσταλγία και συνάμα έναν μικρό δισταγμό για να ασχοληθεί κάποιος μαζί του. Αποτελεί εύκολο τρόπο για να δοκιμάσει κάποιος τις μουσικές του δεξιότητες και να εκφράσει τον μουσικό που κρύβει μέσα του.
Υπάρχουν, επίσης, τύποι οργάνων όπως το glockenspiel. Μοιάζει με ξυλόφωνο και έχει μεταλλικές αντί για ξύλινες μπάρες με αποτέλεσμα ο ήχος που παράγει να είναι πιο καθαρός και εύθυμος.

Αποτέλεσμα εικόνας για play music adultsΤα πλεονεκτήματα των ενηλίκων στην εκμάθηση της μουσικής

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου για έναν ενήλικα δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ακούγεται. Υπάρχoυν πολλά όργανα που διευκολύνουν κάποιον να ξεκινήσει και να μάθει να παίζει.
Οι παραπάνω επιλογές είναι από τις ευκολότερες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγο να περιοριστείτε σε αυτές. Όποιο όργανο κι αν επιλέξει κάποιος, η διαδικασία της μάθησης και η επαφή με τη μουσική θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί – εφόσον αγαπά τη μουσική και αφήσει τον εαυτό του να εκφραστεί.

Επιπλέον, οι ενήλικες υπερέχουν σε κάποια σημεία έναντι των παιδιών όσον αφορά στην εκμάθηση της μουσικής. Πρώτα απ΄ όλα έχουν ακούσει πολλή μουσική στη ζωή τους και αυτό τους καθιστά καλύτερους ακροατές. Οι δάσκαλοι μπορούν έτσι εύκολα να χρησιμοποιήσουν ως παραδείγματα πολλά τραγούδια που είναι γνωστά στους μαθητές τους.
Οι ενήλικες μπορούν να επιδείξουν αυτοκυριαρχία κατά την εξάσκηση έναντι των παιδιών που συχνά βαριούνται ή δεν έχουν την ωριμότητα να αρχίσουν μια διαδικασία και να την τελειώσουν χωρίς να χάσουν την προσοχή τους.

Ένας άνθρωπος πάνω από 30 ετών κατανοεί ευκολότερα σύνθετες έννοιες ή λειτουργίες σε σχέση με ένα παιδί, εξαιτίας της εμπειρίας του και του υψηλότερου βαθμού αντίληψης.
Όταν μάλιστα έχει επιλέξει να κάνει κάτι, όπως να μάθει ένα μουσικό όργανο, είναι περισσότερο πιθανό να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αντίθεση με ένα παιδί το οποίο μπορεί να βρέθηκε στο ωδείο επειδή το ήθελαν οι γονείς του.
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου προσφέρει επίσης στους ενήλικες δύο πολύ σημαντικά οφέλη. Καταπολεμά το στρες και εκπαιδεύει το μυαλό να συνθέτει και να σκέφτεται γρήγορα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί σπάνε και ξεφλουδίζουν τα νύχια; Φυσικοί τρόποι ενδυνάμωσης με υλικά από την κουζίνα