Πετρέλαιο κίνησης. «Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Χαρακτηρίζει την ντιζελοκίνηση «έγκλημα εκ προμελέτης»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος, χαρακτήρισε την ντιζελοκίνηση στην Αθήνα «έγκλημα εκ προμελέτης». Ενόψει της 4ης Φεβρουαρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, μίλησε γενικότερα για τους κινδύνους που «κρύβονται» στην καθημερινότητα.
«Το ντίζελ είναι τοξικό και δεν προκαλεί μόνο οπτικό νέφος. Έχει φανεί ότι ακόμα και τα τελευταίας γενιάς αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πιο ρυπογόνα απ’ ότι είναι τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά και τα μεγάλα λεωφορεία. Βγάζουν πολύ μεγάλη εκπομπή οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι τοξικό», ανέφερε ο πρόεδρος.
«Η κίνηση τόσο πολλών αυτοκινήτων στην Αθήνα, μαζί με το γερασμένο στόλο των ταξί και των λεωφορείων δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες οι οποίες συμβάλλουν πάρα πολύ στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σε άλλους καρκίνους, καθώς επίσης και σε καρδιοπάθειες και αναπνευστικές παθήσεις», πρόσθεσε στη συνέντευξή του.
Σύμφωνα με τον κύριο Φιλόπουλο, το τζάκι είναι το δεύτερο μεγάλο έγκλημα, ιδιαίτερα για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
«Έχουμε τέτοια εκπομπή μικρών λεπτών σωματιδίων, τα οποία εισχωρούν στους πνεύμονες, ακόμα και αν οι πόρτες είναι κλειστές, και τα οποία έχουν καρκινογόνες ιδιότητες. Είναι ενδεικτικό ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια, απ’ ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα».
Στην ερώτηση, τι γίνεται με τα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα και χρησιμοποιούν το τζάκι του σπιτιού τους, ο κύριος Φιλόπουλος απάντησε κατηγορηματικά «αυτοκτονία».
Η χρήση τζακιού σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, χειροτερεύει την κατάσταση τόσο των ασθενών, όσο και των γειτόνων τους με αντίστοιχα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά τζάκια και τα πέλετ, σε μικρότερο βαθμό μεν, αλλά μολύνουν κι αυτά την ατμόσφαιρα,
Το αλκοόλ στην πρώτη θέση των καρκινογόνων
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ, το αλκοόλ ταξινομείται ως καρκινογόνο κατηγορίας «1».
Οι ειδικοί προειδοποιούν για την κατανάλωση αλκοόλ, ότι προκαλεί καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση και πιθανόν προεμμηνοπαυσιακά. Επίσης, προκαλεί καρκίνο στην στοματική κοιλότητα, στο φάρυγγα, στο λάρυγγα, στον οισοφάγο, στο ήπαρ, στο έντερο και πιθανόν και στο στομάχι.
Ο πρόεδρος της ΕΑΕ αναφέρει ότι, παρόλο που παλαιότερα θεωρούνταν παραμελημένος καρκινογόνος παράγοντας, πλέον δεν είναι. Αυτό γίνεται διότι οι ιατρικές εταιρείες που ασχολούνται με τον καρκίνο, έχουν στοχεύσει στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, γιατί συνδέεται με αρκετά είδη καρκίνου.
«Δεν γνωρίζουμε τη δόση που μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση. Ως εκ τούτου ζητάμε από τον κόσμο να είναι συγκρατημένος», απάντησε ο κύριος Φιλόπουλος στο ερώτημα, ποιο είναι ασφαλές όριο κατανάλωσης.
Παρόλα αυτά, οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι, όσο περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνονται στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Διαβάστε επίσης: Ο ιππόκαμπος κρατιέται από μια μπατονέτα! Η φωτογραφία σοκ που δείχνει το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης σε όλο τον κόσμο
Διαβάστε επίσης: Έτσι σώζουν το θαλάσσιο περιβάλλον στην Αυστραλία. Το απλό και οικονομικό σύστημα που εμποδίζει τα σκουπίδια να καταλήξουν στο νερό