Οι συνέπειες του μαζούτ στην άγρια ζωή. Θαλασσοπούλια, αρπακτικά και μεταναστευτικά πουλιά που έπληξε η κηλίδα

510

Εκτός από τις ακτές που βρίσκονται κοντά σε πολυπληθείς περιοχές, οι επιπτώσεις του πετρελαίου που ξεχύθηκε στο Σαρωνικό, είναι ήδη εμφανείς και στην ορνιθοπανίδα.
Οι απομονωμένες ακτές και οι βραχονησίδες του Σαρωνικού δέχονται πλήγμα και ως αποτέλεσμα επηρεάζονται τα είδη πουλιών που κατοικούν σε αυτές.
Οι βραχονησίδες ανήκουν στο δίκτυο περιοχών Natura 2000, πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και διατήρηση της φύσης και των ειδών.
Συνήθως στις απομονωμένες περιοχές ζουν θαλασσοπούλια, αρπακτικά και μεταναστευτικά πουλιά, όπως αλκυόνες, μύχοι, θαλασσοκόρακες, ασημόγλαροι και άλλα.
Τα αποδημητικά, μεταναστευτικά πουλιά σταματούν για μικρό χρονικό διάστημα στις βραχώδεις παράκτιες περιοχές, για να ξεκουραστούν και να ανεφοδιαστούν πριν αρχίσουν το ταξίδι τους.
Τα είδη των πτηνών που βρίσκονταν εκεί όταν το μαζούτ εξαπλώθηκε, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο τοξίνωσης και θανάτου, ή ακινητοποίησης που θα τα εμποδίσει να πετάξουν και να βρουν τροφή.
Ωστόσο είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και τα πουλιά που αναμένεται να έρθουν, καθώς οι ειδικοί ειδοποιούν για μόλυνση των υδάτων που θα διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια.

Η κ.Τζάλη, περιβαλλοντολόγος και συνεργάτης του συλλόγου προστασίας της άγριας ζωής, εξηγεί ότι «τα είδη που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα δεν ήταν πολλά, καθώς οι μύχοι (μεταναστευτικά πουλιά) είχαν αποδημήσει πριν το συμβάν, με προορισμό τον Ατλαντικό».
Ωστόσο δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το μέγεθος της μόλυνσης κοντά στις βραχονησίδες.
Η περιβαλλοντολόγος ανέφερε, πως τα πτηνά που μέχρι τώρα έχουν προσβληθεί είναι αλκυόνες και ασημόγλαροι, που ζουν σε υδρότοπους και βραχώδεις περιοχές κοντά στην ακτή.
Η αλκυόνη είναι ασυνήθιστα μικρή σε μέγεθος, με κοντά και λεπτά πόδια.
Το κεφάλι της είναι μεγάλο σε σχέση με το σώμα και έχει πολύχρωμα και εντυπωσιακά φτερά.
Ο ασημόγλαρος, είναι ο συνηθισμένος γλάρος που παρατηρείται να πετάει κοντά σε πλοία και βουτάει το κεφάλι του στη θάλασσα για να «ψαρέψει» το φαγητό του.

Η κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον να συζητήσει με τους συλλόγους προστασίας της άγριας ζωής, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για παρόμοια περιστατικά.
Προς το παρόν η πολιτεία δεν έχει προβλέψει για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης και οι οργανώσεις δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, καθώς δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να καλύψουν πλήθος περιστατικών.

Φωτογραφίες: Γ.Μουσούρης και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ/Γ.Αλεξανδρής

Διαβάστε επίσης: Τα κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας θα υπάρχουν για χρόνια, λένε οι ειδικοί.Τι επιπτώσεις έχουν στον άνθρωπο