Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν 3 φορές γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις καταστροφικές συνέπειες
Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Τα τελευταία 5 χρόνια, οι πάγοι λιώνουν 3 φορές γρηγορότερα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη καταμέτρηση είχε γίνει στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών, το ρεκόρ που έχει καταγραφεί είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πόλεις όλου του κόσμου.
Άλλη μελέτη, θεωρεί αναγκαία τη λήψη μέτρων την επόμενη δεκαετία, καθώς υπολογίζεται ότι η τήξη των πάγων μπορεί να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 25 εκατοστά.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2070 η στάθμη μπορεί να ανέβει και ένα μέτρο.
Στην περίπτωση που τα παραπάνω συμβούν, δεν είναι απίθανο να καταρρεύσει όλος ο δυτικός Ανταρκτικός πάγος και να ανέβει η στάθμη του νερού έως και 3.5 μέτρα.
Θα έχει συνέπεια την αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη και τη βύθιση ολόκληρων πόλεων.
Ο κύριος υπεύθυνος για τη μελέτη, καθηγητής Andrew Shepherd, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, εξηγεί «Έχουμε υποψιαστεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι αλλαγές στο κλίμα της Γης επηρεάζουν τα πολικά στρώματα πάγου. Χάρη στους δορυφόρους μας μπορούμε τώρα να παρακολουθήσουμε με απόλυτη ακρίβεια τις απώλειες πάγου και την παγκόσμια συμβολή του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας. Αυτό πρέπει να είναι ένας λόγος ανησυχίας για τις κυβερνήσεις που εμπιστευόμαστε για την προστασία των παράκτιων πόλεων και κοινοτήτων». Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, είναι βασισμένη στα αποτελέσματα 84 επιστημόνων και 44 διεθνών οργανισμών.
Θεωρείται η πλησιέστερη μονάδα μέτρησης του πάγου της Ανταρκτικής.
Από το 2012 και έπειτα, οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι υπήρξε αύξηση στο ρυθμό που έλιωναν οι πάγοι. Για την ακρίβεια, ετησίως έλιωναν 219 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου, που αντιστοιχούν σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 0.6 χιλιοστά το χρόνο.
Δηλαδή, από το 2012 και μετά τριπλασιάστηκε ο ρυθμός τήξης, καθώς μέχρι τότε οι πάγοι έλιωναν σταθερά κατά 76 δις τόνων το χρόνο, με 0,2 χιλιοστά αύξηση της επιφάνειας του νερού.
Ο συγγραφέας της δεύτερης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ίδιο έντυπο, καθηγητής Martin Siegert, από το Ινστιτούτο Grantham αναφέρει ότι «ορισμένες από τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η Ανταρκτική είναι ήδη μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια ορισμένων στρωμάτων πάγου, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αποτρέψουμε ή να αντιστρέψουμε«.
Είναι σημαντικό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, γιατί η Ανταρκτική έχει 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, Στο Νότιο Ωκεανό που πλαισιώνει την Ανταρκτική υπάρχουν θαλάσσιοι πάγοι που καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο.
Αν όλοι αυτοί οι πάγοι λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως μπορεί να αυξηθεί κατά 58 μέτρα, γεγονός που θα φέρει ανεπανόρθωτες απώλειες και καταστροφές.
Οι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική, λειτουργούν και ως φίλτρο του άνθρακα, που απορροφά αέρια θερμοκηπίων και βοηθούν στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Η Greenpeace που προστατεύει την παραθαλάσσια περιοχή θεωρεί αναγκαία τη λήψη μέτρων «οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν ένα ιστορικό βήμα προόδου τον Οκτώβριο αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν ένα «ιερό» στην Ανταρκτική, προστατεύοντας 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα«.
Διαβάστε επίσης: Μυστηριώδη μέρη σε όλον τον κόσμο που παραμένουν ανεξερεύνητα. Απόκρημνες κορυφές, απάτητα μέρη και το βαθύτερο σημείο των ωκεανών
Διαβάστε επίσης: Η μικρή χιονοστιβάδα που έγινε μεγάλη και παρέσυρε όλα τα αυτοκίνητα σε πάρκινγκ χιονοδρομικού. Τουλάχιστον πρόλαβαν να τραβήξουν βίντεο