Ο τελευταίος ερημίτης των επτανήσων. Ο μοναχός που έζησε μόνος του 38 χρόνια σε ένα νησάκι. Έφυγε στα 80 του

6786

Ο ερημίτης μοναχός Γρηγόριος Κλάδης, έζησε για 38 χρόνια απομονωμένος στις Στροφάδες.
Ο 80χρονος μοναχός απεβίωσε στις 31 Ιουνίου 2017 και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της γενέτειράς του, το ορεινό χωριό Αγαλάς της Ζακύνθου.
Οι Στροφάδες ή τα Στροφάδια, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι συστάδα νησίδων στο Ιόνιο πέλαγος, σε κοντινή απόσταση από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου.
Ο μοναχός έζησε εκεί για περίπου 4 δεκαετίες, με μόνη συντροφιά του τη φύση και τον Θεό, στον οποίο είχε αφιερώσει τη ζωή του, ήδη από τα νεανικά του χρόνια.

Η ζωή του στις Στροφάδες
Ο Γρηγόριος Κλάδης αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να εγκατασταθεί στις Στροφάδες το 1976, μετά από πολλές επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει στο ερημονήσι.
Ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή του την απόφαση, ήταν ο ιδιαίτερος δεσμός του με το επιβλητικό μοναστήρι του 13ου αιώνα που βρισκόταν στο ερημονήσι.
Το μοναστήρι που είναι χτισμένο σαν κάστρο ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα από τον Θόδωρο Α’ Λάσκαρι. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με ιδιωτικό σκάφος.
Το 1976 αποφάσισε να μονάσει εκεί όπου ετάφη ο Αγιος Διονύσιος, πολιούχος της Ζακύνθου. Το καθολικό της μονής, βρίσκεται μέσα στον πύργο της μονής.
Μέχρι το 1985 που υπήρχε φαροφύλακας δεν ήταν απόλυτα απομονωμένος. Στα επόμενα χρόνια η ανθρώπινη παρουσία ήταν έντονη την κυνηγετική περίοδο, όταν οι κυνηγοί με χαρά συναντούσαν τον συμπαθή γέροντα.
Από το 1976 ελάχιστες φορές το χρόνο άφηνε το νησί, για να τελέσει λειτουργίες στη Ζάκυνθο.


Το 1997 σημειώθηκε σεισμός 6.6 ρίχτερ με επίκεντρο τις Στροφάδες.
Ο μοναχός τότε βρισκόταν στη Ζάκυνθο, την οποία εγκατέλειψε αμέσως για να διαπιστώσει το μέγεθος των καταστροφών που υπέστη το μοναστήρι στις Στροφάδες, όπου έζησε και ετάφη ο Άγιος Διονύσιος.
Με προσπάθεια, κόπο και υπομονή κατάφερε να αποκαταστήσει τις ζημιές.
Ωστόσο, η υγεία του είχε κλονιστεί τα τελευταία χρόνια, από το 2014.
Αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα, που τον ανάγκασαν να εγκατασταθεί ξανά στη Ζάκυνθο, για να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας του.
Τον προβλημάτιζε το μέλλον των Στροφάδων και συχνά έλεγε “Τι θα γίνει αυτό το μέρος.
Θα πέσουν όλα. Θα ρημάξουν.
Ήδη μέρα με την μέρα ο πύργος των Παλαιολόγων γκρεμίζεται και η πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα”.

Οι ερημίτες ήταν αναρίθμητοι στα χρόνια του Βυζαντίου και αποτελούν μέρος της ορθόδοξης παράδοσης, που με τα χρόνια ατόνισε αν και κατά κάποιο τρόπο, υπάρχουν κάποιοι ερημίτες στο άγιο όρος που ζουν σε σκήτες.

Πηγή: Ελευθερία του τύπου

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι γυναίκες που πάνε συχνά στην εκκλησία ζουν περισσότερο; Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη του εκκλησιασμού