Ο Αυστραλός ζωγράφος που αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στα Εξάρχεια. Τον γοήτευσαν τα πρόσωπα της γειτονιάς και τα αποτύπωσε στον καμβά του. Δείτε την έκθεση

1770
Στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια σε ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, παρουσιάζονται τα έργα ενός Αυστραλού ζωγράφου που αγάπησε την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

«Τα πρόσωπα των Εξαρχείων, τα παιδιά της νύχτας» είναι οι πρωταγωνιστές της έκθεσης ζωγραφικής του Αυστραλού ζωγράφου Ben Fuog.
Παιδιά, ηλικιωμένοι, νέες και νέοι, ένας αινιγματικός άνδρας που φοράει μπαλάκλαβα κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του, είναι μερικά από τα πορτραίτα που έφτιαξε ο Αυστραλός καλλιτέχνης.

Τα δυο άκρα. Ένα παιδί και μια ηλικιωμένη γυναίκα

Κάποιοι φαίνονται νευριασμένοι, κάποιοι είναι ανέκφραστοι ή σκεπτικοί και άλλοι χαρούμενοι. Χωρίς να διστάσουν να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο, ο Fuog τους ζωγράφισε με τις αυθόρμητες εκφράσεις τους.
Τα πορτραίτα αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των Εξαρχείων με την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητά της. Η έκθεση αποτελείται από δεκαέξι πίνακες ζωγραφισμένους με ακρυλικά χρώματα και ένα neon έργο.

Η έκθεση μου είναι μια ευκαιρία να δούμε τους ανθρώπους που αποτελούν την κοινότητα, τη γειτονιά των Εξαρχείων

Σκοπός του έργου του είναι να δούμε και να δεχτούμε την διαφορετικότητα που υπάρχει σε κάθε κοινωνία, δίνοντας ένα έντονο κοινωνικό μήνυμα.
«Παρόλο που διαφέρουμε στην εμφάνιση και στις αντιλήψεις, ουσιαστικά είμαστε ίδιοι, είμαστε μέρος μιας κοινότητας», ανέφερε ο ζωγράφος.

Τα πορτραίτα αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των Εξαρχείων με την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητά της.

Ο Ben Fuog είναι ζωγράφος από τη Μελβούρνη και πλέον μένει μόνιμα στα Εξάρχεια.
Το 2009 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Η αγάπη του για το μέρος και τους ανθρώπους της, τον παρακίνησαν να μετακομίσει.
Στην περιοχή των Εξαρχείων βρήκε αυτό που τον εκφράζει και του δίνει έμπνευση. «Απολαμβάνω την ελευθερία που αποπνέει η περιοχή. Είναι μια προοδευτική και ανεξάρτητη περιοχή που σέβεται την ατομικότητα, ενώ παράλληλα προωθεί την αίσθηση της κοινότητας».

«Είναι κλέφτης; Είναι απλώς κάποιος που θέλει να προστατευτεί από το κρύο και φοράει μπαλάκλαβα; Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία» μας είπε ο ζωγράφος Ben Fuog

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση στην Ελλάδα τον ενέπνευσε. Το 2009 δημιούργησε το πρώτο έργο του με θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με όνομα ‘Free Coin’. Ήταν ένα χρυσό κέρμα αξίας 1 ευρώ. Μετασχημάτισε ένα από τα φτερά της κουκουβάγιας ώστε να θυμίζει μούντζα και αντικατέστησε το ευρώ με τη λέξη «ελεύθερο».
Εκτός από πορτραίτα, ζωγραφίζει νεκρή φύση, τοπία, ενώ κάνει και κατασκευές (installations).
Ο Ben Fuog έχει επιλεγεί ως ημι-φιναλίστ τα τελευταία τρία χρόνια για το βραβείο Doug Moran National Portraiture, ένα από τα πιο γνωστά βραβεία στην Αυστραλία για ζωγράφους από όλον τον κόσμο.