Νέες ανασκαφές στην αρχαία Τροία.Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι θα βρουν διαφωτιστικά ευρήματα και για τον πόλεμο της Τροίας

1340
Νέα ευρήματα που θα ρίξουν φως στον 10ετή Τρωικό πόλεμο ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αρχαία πόλη της Τροίας των 5.000 ετών, στη βορειοδυτική τουρκική επαρχία Τσανάκαλε.

Οι νέες ανασκαφές ξεκίνησαν τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, με τους αρχαιολόγους να ευελπιστούν ότι θα βρουν ίχνη της περιόδου Τροία 6 (17ος αιώνας π.Χ. – 15ος αιώνας π.Χ.) και Τροία 7 (14ος αιώνας π.Χ), κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια.

«Καθώς βρισκόμαστε βαθιά στα κατώτερα στρώματα, βρήκαμε κτίσματα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και σύστημα ύδρευσης, τείχη της ελληνιστικής περιόδου και έναν πέτρινο δρόμο 3.500 ετών των περιόδων Τροίας 6 και Τροίας 7. Θα μας δώσουν νέες πληροφορίες ιδιαίτερα για την περίοδο Τροία 6, η οποία σχετίζεται με τον Τρωικό πόλεμο και θεωρείται η περίοδος της ομηρικής Τροίας. Έχουμε, επίσης, βρει πολύ σημαντικά αρχιτεκτονικά ευρήματα», δήλωσε ο καθηγητής Ρουστέμ Ασλάν, επικεφαλής των ανασκαφών.

Σκελετοί από την ύστερη βυζαντινή εποχή

Στα ανώτερα στρώματα του ανασκαφικού πεδίου βρέθηκαν τρεις ανθρώπινοι σκελετοί από την ύστερη βυζαντινή περίοδο.
«Οι σκελετοί χρονολογούνται γύρω στον 12ο αιώνα. Υπάρχουν ευρήματα που σχετίζονται με την ύστερη βυζαντινή εποχή. Οι εξετάσεις σε έναν από αυτούς τους σκελετούς έδειξαν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν νέος και δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Το κρανίο και το σώμα του ήταν τραυματισμένα και ήταν θαμμένος», επεσήμανε ο Ασλάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σύστημα ύδρευσης που βρέθηκε χρονολογείται στο 500 π.Χ. «Γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός της Τροίας αυξήθηκε ιδιαίτερα κατά την ρωμαϊκή εποχή. Έφερναν νερό από 7-8 χλμ. μακριά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ένα από αυτά τα περίπου 1.500 ετών συστήματα σώθηκε άθικτο».

Το «μυστηριώδες» νεκροταφείο

Ο Ασλάν έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που είναι αναπάντητα εδώ και 150 χρόνια. «Ένα από αυτά είναι ότι δεν έχει βρεθεί το νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού. Γνωρίζουμε για τα νεκροταφεία της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και ύστερης βυζαντινής περιόδου. Αλλά δεν έχουμε βρει το νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού, που συνδέεται με τον Τρωικό πόλεμο».

Πηγή: News247

Διαβάστε επίσης:Το νησί που μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αχρωματοψία. Τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα και υποφέρουν από το φως του ήλιου