Να κοιμάται ο σκύλος στο δωμάτιο μας ή πάνω στο κρεβάτι; Τι λένε οι έρευνες για τα θετικά και τα αρνητικά

37266

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων συνηθίζουν να κοιμούνται μαζί  τους στην κρεβατοκάμαρα, αν και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το εάν αυτό είναι σωστό ή όχι.
Π
ρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι ο ύπνος παρέα με ένα σκύλο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο ύπνος με τα κατοικίδια ζώα δημιουργεί ένα αίσθημα άνεσης και ασφάλειας στους ανθρώπους, βοηθώντας να κοιμούνται πιο εύκολα.
Οι ειδικοί του Centre for Sleep Medicine, της κλινικής Mayo στην Αριζόνα εξέτασαν την επίδραση ενός κατοικίδιου ζώου, στην ποιότητα του ύπνου.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων στην κρεβατοκάμαρα προκαλεί μία διαταραχή.
Βρήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν στην πραγματικότητα άνεση και ένα αίσθημα ασφάλειας από τον ύπνο με τα κατοικίδια ζώα τους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λόις Κραν.
Στην μελέτη συμμετείχαν 40 ενήλικες μαζί με τους σκύλους τους, οι οποίοι είτε κοιμόντουσαν στο κρεβάτι ή στο πάτωμα μέσα στο υπνοδωμάτιο.
Τόσοι οι άνθρωποι όσο και τα κατοικίδια τους, φόρεσαν ανιχνευτές κίνησης για 7 νύχτες.
Στην συνέχεια οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος με τα σκυλιά βοήθησε μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα, ανεξάρτητα από τη ράτσα του σκύλου.
Συγκεκριμένα τα άτομα που είχαν το σκύλο στο δωμάτιο, αλλά όχι στο κρεβάτι, κατά την διάρκεια της νύχτας, διατήρησαν την ποιότητα του ύπνου τους, κατά 83%.
Ωστόσο οι ενήλικες που μοιράστηκαν το κρεβάτι τους με το κατοικίδιό τους, θυσίασαν την ποιότητα του ύπνου τους, καθώς ξυπνούσαν κατά την διάρκεια της νύχτας λόγω του σκύλου.
«Η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων τους έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι μακριά από τα κατοικίδια ζώα τους για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, γι’ αυτό επιζητούν να μεγιστοποιήσουν το χρόνο τους, μαζί τους, όταν είναι στο σπίτι. Η ύπαρξή τους στο υπνοδωμάτιο τη νύχτα είναι ένας εύκολος τρόπος να το επιτύχετε αυτό», τόνισε η Δρ. Κραν και προσέθεσε ότι «οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να νιώσουν καλύτερα, γνωρίζοντας ότι τα ίδια δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο τους».
Ωστόσο η ίδια επεσήμανε, ότι όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερα από ένα κατοικίδια ζώα, αυξάνονται οι πιθανότητες διαταραχής του ύπνου.
Αυτή είναι σημαντική παρατήρηση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν περισσότερα από ένα κατοικίδιο ζώο έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία και στην τρέχουσα μελέτη, συμπεριλήφθηκαν μόνο νοικοκυριά με ένα σκύλο.

Διαβάστε επίσης: Ένα ακόμη πτυχίο μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Η μόρφωση μειώνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας και όχι μόνο