Μέλισσες Vs σφήκες. Ποιες είναι πιο συμπαθείς στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα. Πόσο σημαντικές είναι για την οικολογία και την οικονομία

828
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι μέλισσες είναι πιο συμπαθείς στον κόσμο, από ότι οι σφήκες που είναι πιο μισητές. Ακόμη και οι επιστήμονες εκφράζουν την προτίμησή τους στις μέλισσες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το γεγονός αυτό δεν είναι και τόσο θετικό. Οι σφήκες έχουν σημαντικό ρόλο διεθνώς στα οικοσυστήματα, αλλά και στην οικονομία, όμως οι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στο γεγονός ή δεν το γνωρίζουν.

Όπως οι μέλισσες, έτσι και οι σφήκες έχουν σημαντικό ρόλο στην ανθρωπότητα και για την οικολογία, αλλά και για την οικονομία. Τα δύο έντομα συγκεντρώνουν τη γύρη στα άνθη. Ειδικά οι σφήκες ελέγχουν τα παράσιτα και τα άλλα έντομα που επηρεάζουν την υγεία των φυτών και των ανθρώπων.

Οι ειδικοί έκαναν την έρευνα σε 46 χώρες και κατέληξαν ότι η προτίμηση των ανθρώπων για τις μέλισσες και το μίσος τους για τις σφήκες ισχύει σε όλο τον κόσμο.

Από το 1980 έχουν δημοσιευθεί 22 επιστημονικές μελέτες για τις σφήκες, ενώ 886 για τις μέλισσες. Επίσης, από τις παρουσιάσεις που έκαναν οι επιστήμονες σε συνέδρια τα τελευταία 20 χρόνια, το 81,3% αφορούσε τις μέλισσες, ενώ το 18,7% τις σφήκες.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ακόμη και οι επιστήμονες προτιμούν τις μέλισσες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μια πολύ διαφορετική συναισθηματική σύνδεση με τις μέλισσες από ό,τι με τις σφήκες. Έχουμε ζήσει σε αρμονία με τις μέλισσες για πολύ καιρό, έχοντας εξημερώσει μερικά είδη τους, ενώ αντίθετα οι σχέσεις ανθρώπων-σφηκών συχνά έχουν υπάρξει δυσάρεστες. Για παράδειγμα, καταστρέφουν ένα πικ-νικ ή κάνουν φωλιά σε ένα σπίτι», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Δρα Σίριαν Σάμνερ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL).

«Παρόλα αυτά, πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε να αλλάξουμε αυτή την αρνητική εικόνα για τις σφήκες, προκειμένου να προστατεύσουμε τα οικολογικά οφέλη που φέρνουν στον πλανήτη μας. Αντιμετωπίζουν παρόμοια συρρίκνωση πληθυσμού με τις μέλισσες και αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποδεχθούμε», προσθέτει.

Η αποστροφή για τις σφήκες οφείλεται σε ένα μικρό αριθμό σφηκών, ούτε το 1% του συνόλου, που μπορεί να έχουν τσιμπήσει ανθρώπους.
Υπάρχουν τουλάχιστον 75.000 είδη σφηκών σε όλη τη γη και οι περισσότερες από αυτές δεν πλησιάζουν, ούτε πειράζουν τους ανθρώπους.

Παρά το γεγονός ότι τα τσιμπήματα και των δύο εντόμων είναι ίδια, οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι οι σφήκες είναι πιο επικίνδυνες από τις μέλισσες.

Σε γενικό πλαίσιο, η μελέτη υποστηρίζει ότι οι πεταλούδες είναι τα πιο συμπαθή έντομα στους ανθρώπους και μετά οι μέλισσες. Ακόμη πιο κάτω βρίσκονται οι μύγες, ενώ οι σφήκες βρίσκονται στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Ανεξάρτητα από το πόσο συμπαθή είναι τα έντομα στον άνθρωπο, όλα τα είδη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή της φύσης και τις χημικές ουσίες που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί μια μέλισσα να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα των πλαστικών; Η νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη των επιστημόνων

 

Διαβάστε επίσης: Γυναίκα πέθανε από τσίμπημα μέλισσας. Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί;