Κυκλοφόρησαν τα νέα καλαμάκια που αντικαθιστούν τα πλαστικά. Τι πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2660
Τα νέα καλαμάκια που αντικαθιστούν τα πλαστικά, ήδη κυκλοφορούν και στην Αθηναϊκή αγορά.

Το πρώτο μέρος στην Ελλάδα που έκανε πράξη την αντικατάσταση των πλαστικών με χάρτινα καλαμάκια, είναι η Σίκινος.
Τα νέα καλαμάκια φτιάχνονται από πεπιεσμένο χαρτί και είναι ανθεκτικά στην υγρασία, καθώς μπορούν να μείνουν για αρκετή ώρα μέσα σε ποτήρι με νερό, χυμό, καφέ ή ποτό, χωρίς να λιώσουν και να καταστραφούν.
Σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του περιβάλλοντος, χρειάζεται να περιοριστεί η χρήση πλαστικών ειδών όπως τα καλαμάκια, τα μαχαιροπίρουνα, τις μπατονέτες, τα πιάτα και κάποια πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια.
Τα παραπάνω είδη, αποτελούν το 70% των πλαστικών ειδών που καταλήγουν ως απορρίμματα στις θάλασσες και κατά συνέπεια στον άνθρωπο με τη μορφή μικροπλαστικών από τον  αέρα, τα τρόφιμα και το νερό.

Οι κανόνες που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι κανόνες που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούν στο κάθε πλαστικό προϊόν ξεχωριστά.
Στόχος είναι η απαγόρευση χρήσης πλαστικών ειδών, καθώς θα πωλούνται σε προσιτές τιμές εναλλακτικά προϊόντα.
Για όσα δεν θα υπάρξουν αντικαταστάσεις, είναι επιθυμητή η μειωμένη χρήση τους σε εθνικό επίπεδο και οι κατασκευαστές θα επωμίζονται την ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων.
Για τα είδη που δεν προβλέπεται αντικατάσταση, δηλαδή για δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης, θα επιτρέπεται η πώλησή τους μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών, καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος. Οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες. Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά. 

Τα κράτη μέλη, θα είναι υποχρεωμένα να  να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία.
Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώνουν και να υπενθυμίζουν στους καταναλωτές, ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά με είδη φιλικά προς το περιβάλλον.
Τα αλιευτικά εργαλεία, που αντιπροσωπεύουν το 27% των θαλασσινών αποβλήτων, θα ενταχτούν σε προγράμματα ευθύνης των κατασκευαστών.
Δηλαδή οι εταιρείες παραγωγής αλιευτικών ειδών, θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος συλλογής των αποβλήτων από τις παραλίες, αλλά και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να κατατεθούν στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθούν και να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους.

φωτογραφίες: Eurokinissi