Κινέζοι πουλάνε αέρα κοπανιστό! Πώς κατάφεραν να θησαυρίσουν

1791
Η Κίνα είναι η δεύτερη στη σειρά χώρα, μετά την Ινδία, με τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Περίπου ο ένας στους πέντε θανάτους στην Κίνα, αποδίδονται στον μολυσμένο αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη διατροφή και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του State of Global Air Report, η παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρκίνο του πνεύμονα και χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, ασθένειες που ευθύνονται για πολλούς πρόωρους θανάτους.

Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν κάτοικοι της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα, που πωλούν στους επισκέπτες πλαστική σακούλες με «φρέσκο καθαρό αέρα».
Πολλοί επισκέπτονται το βουνό Lianshan για να κάνουν πεζοπορία και να πάρουν κυριολεκτικά μία ανάσα από τον μολυσμένο αέρα των πόλεων. Έτσι, οι Κινέζοι πωλητές έστησαν πάγκους και προσφέρουν στους περαστικούς σακούλες με αέρα γεμάτο οξυγόνο που όπως λένε έχουν συλλέξει από την «καρδιά του βουνού» με το χρηματικό αντίτιμο των 1,5 – 4,5 δολαρίων, ανάλογα με το μέγεθος.

 

Κάποιοι ανοίγουν τις σακούλες και παίρνουν μια ανάσα βουνίσιου αέρα εκείνη τη στιγμή και άλλοι τις κρατούν για να απολαύσουν τον καθαρό αέρα στο σπίτι τους αργότερα.
Σε μερικές σακούλες βάζουν και πέταλα λουλουδιών για να δίνουν περισσότερο την αίσθηση φρεσκάδας.


Οι πωλητές είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, ενώ έχω τοποθετήσει πινακίδες στις οποίες αναγράφουν «αγοράστε καθαρό αέρα χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση» και «η αγορά καθαρού αέρα είναι συνώνυμη με την αγορά μιας υγιούς ζωής».

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, δεν είναι σαφές αν αυτού του είδους η «επιχείρηση» είναι νόμιμη από τις Αρχές.
Πηγή φωτογραφιών: nextshark.com