Η τελευταία σχολή savoir vivre στην Ελβετία. Κοστίζει 5000 ευρώ την εβδομάδα ή 27000 ευρώ οι δύο μήνες σπουδών

15384
Γυναίκες από όλο τον κόσμο καταφεύγουν στην Ελβετία για να διδαχθούν σε κορυφαίο επίπεδο, «καλούς τρόπους συμπεριφοράς». 

Το Institut Villa Pierrefeu (IVP) είναι η τελευταία σχολή στην Ελβετία που διδάσκει στους μαθητές της μεταξύ άλλων, ποια είναι σωστή στάση σώματος, πώς να στρώνουν ένα επίσημο τραπέζι, την ανθοκομική τέχνη, πώς να εντυπωσιάζουν σε μικρές συζητήσεις, τους κανόνες του savoir vivre και τον ορθό τρόπο συμπεριφοράς σε 20 διαφορετικές χώρες.

Το κόστος των μαθημάτων μπορεί να φτάσει τα 27.000 ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει μαθήματα 2 μηνών και τη διαμονή στις εγκαταστάσεις της σχολής, ενώ το ποσό για μαθήματα μιας εβδομάδας χωρίς διαμονή ανέρχεται στα 5000 ευρώ.

Μεταξύ των άλλων γνώσεων που αποκτούν, οι κοπέλες μαθαίνουν ποια είναι η κατάλληλη ένδυση για κάθε περίσταση  (φωτογραφία AFP)

Οι σπουδαστές είναι ηλικίας από 18 έως 50 ετών.
Η σχολή δεν απευθύνεται μόνο σε πριγκίπισσες, κόρες προέδρων και δούκισσες.
«Δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Υπάρχουν γυναίκες που κάνουν οικονομίες για να σπουδάσουν στη σχολή, γιατί καταλαβαίνουν ότι θα μάθουν χρήσιμα πράγματα που πολλοί λίγοι γνωρίζουν», ανέφερε η ιδιοκτήτρια της σχολή Viviane Neri που έχει αναλάβει τη διοίκηση της από το 1972.

Πριν από 50 χρόνια, υπήρχαν πολλά σχολεία εκμάθησης του πρωτοκόλλου και των καλών τρόπων συμπεριφοράς στην Ελβετία. Κορίτσια από καλές οικογένειες συμπλήρωναν τις γνώσεις τους ώστε να γίνουν υπόδειγμα συζύγου, αν υποθέσουμε ότι η υποδειγματική σύζυγος χρειάζεται αυτές τις δεξιότητες. Μεταξύ των μαθητριών ήταν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Τα περισσότερα σχολεία όμως, έκλεισαν μετά από την φοιτητική επανάσταση του 1968 και την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος.

Μαθαίνουν να μιλάνε με ωραίο τρόπο και να αποφεύγουν εκφράσεις που θα τις εκθέσουν. (φωτογραφία AFP)

Το μόνο που διατηρήθηκε ήταν το Institut Villa Pierrefeu. Η ιδιοκτήτρια αποδίδει τη ύπαρξη του σχολείου στο γεγονός ότι ήταν το μόνο που άρχισε να δέχεται διεθνές κοινό, τα μαθήματα γίνονταν στα αγγλικά και το περιεχόμενο της διδακτικής ύλης προσαρμόστηκε στα σύγχρονα δεδομένα.
Οι καθηγητές της σχολής αποκαλούν όλες τις μαθήτριες ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, με το μικρό τους όνομα για να μην νιώθουν ότι γίνονται διακρίσεις.
Η ιδιοκτήτρια της σχολής υποστηρίζει ότι πολλοί επιλέγουν να φοιτήσουν στη σχολή γιατί τους προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις.

Μαθαίνουν να καθαρίζουν πορτοκάλια χωρίς να ακουστεί το μαχαίρι στο πιάτο και χωρίς να σταματήσουν να μιλάνε στον καλεσμένο τους.

«Πολλοί μπορεί να έχουν πτυχία, αλλά λίγοι έχουν τις επιπλέον γνώσεις που τους δίνουμε. Ο κόσμος τώρα ξέρει ότι οι καλοί τρόποι κάνουν τις καλές επιχειρήσεις. Αν δεν κάποιος δεν έχει τρόπους, οι πελάτες και οι συνεργάτες του θα αμφισβητούν τις ικανότητές του», δήλωσε η Viviane Neri στο TIME.
«Τα μαθήματα δεν γίνονται για να κάθεσαι στο σπίτι και να υπηρετείς το σύζυγο. Οι γνώσεις αυτές σε κάνουν μια σύγχρονη κυρία», εξήγησε η 39χρονη Polly που εργαζόταν ως τραπεζίτης επενδύσεων στο Χονγκ Κονγκ.
Από το 2013 γίνονται μαθήματα και σε άνδρες, στους οποίους μαθαίνουν να είναι gentlemen, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να αρχίσουν διαδικτυακά μαθήματα.

Διαβάστε επίσης: Το νησί που μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αχρωματοψία. Τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα και υποφέρουν από το φως του ήλιου