Η έβδομη Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στη Χαλκίδα. Μια γιορτή υπέρ των φυσικών προϊόντων και του περιβάλλοντος

121
Η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα πραγματοποιηθεί για έβδομη χρονιά στο πάρκο του Φάρου της Κακής Κεφαλής στη Χαλκίδα.

Η οικογιορτή αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Παραγωγοί και χειροτέχνες θα κάνουν δωρεάν σεμινάρια, εργαστήρια και ομιλίες με θέμα τα προϊόντα της φύσης σε ένα χώρο δίπλα στη θάλασσα και γεμάτο δέντρα.

Η γιορτή διοργανώνεται από εθελοντές που θέλουν να ενθαρρύνουν το σεβασμό προς τη φύση και τη χρήση των φυσικών πόρων. Προτάσσουν την σημαντικότητα της υγείας του ανθρώπου που εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα της τροφής του, η οποία επιβαρύνεται από τα συντηρητικά και φυτοφάρμακα.
Η δοργανωτές της προτείνουν «τη σταδιακή απεξάρτηση από το σύστημα που καταπατά τις ανάγκες του ανθρώπου και αδιαφορεί για το περιβάλλον και την ομορφιά του», όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της οικογιορτής.

Εκτός από τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-9-2017

17.00-17.45
Εργαστήριο, παρασκευής κηραλοιφών και cold cream από την γεω-περιβαλλοντολόγος-βοτανοθεραπεύτρια Εκάβη Χαραλαμπάκου στη Βρύση

17.45-18.45
«Το σπιτικό φαρμακείο από το ντουλάπι της κουζίνας
μας» από την φυτοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Λίτσα στη Βρύση

18.00-19.30
«Ανεμογεννήτριες: Γιατί αντιστέκονται οι κάτοικοι και τις ποθούν οι εργολάβοι;» από την  Πολιτική Μηχανικός και μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας Βίκυ Βαρελά, τον νομικό Δημήτρη Σουφλέρη και τον Θαλή Λαδακάκο από τον περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης στο Θεατράκι

19:00
Παράσταση τσίρκο με ξυλοπόδαρα «Ο Υπεριπλανώμενος» από τους Χ-SALTIBAGOS στο Δασάκι

21.30
Συναυλία από τους Φυσιλάτες και το Φυστικί Σαλόνι

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-9-2017 

11.00 – 11.45
Εργαστήριο παρασκευής χαρουπομερέντας από την Κατερίνα Κουνή στο Ξαέρι

11.00 – 11.45
Απόσταξη τσίπουρου από τον Νίκο Μπίρμπα στη Βρύση

11.00 -11.45
Σεμινάριο Φυσικά Καθαριστικά σπιτιού από την αρωματοθεραπεύτρια Μαρία Σαρίδου στο Πέταλο

11.45 -12.30
«Ερασιτεχνικός λαχανόκηπος: ένα οικοσυστημικό παρατηρητήριο» από τον Αλέξανδρο Μουταφτσή στο Θεατράκι

11.45 -12.30
Παρουσίαση του φυτού Αρώνια από Biofarm Amalia στη Βρύση

12:00-14:00
Εργαστήρι τεχνικών τσίρκο για μικρούς και μεγάλους από τους Χ-SALTIBAGOS στο Δασάκι

12.30 – 13.30
Μελισσοκομικό σεμινάριο για αρχάριους. Γνωριμία με τη μέλισσα και τα προϊόντα της από τον Εκπαιδευτής μελισσοκόμων Νίκο Γιουσμαδάκη στο Πέταλο

12.30 – 13.15
Παρασκευή σαπουνιών ελαιολάδου από την Ασπασία Μποτίνα στη Βρύση

13.30 – 14.15
Παρασκευή οδοντόπαστας από την Χρυσούλα Καραχριστιανίδου στο Πέταλο

16.30 – 18.00
«(Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία) Ένα εναλλακτικό δίκτυο διανομής τροφής. Πρόταση σε παραγωγούς για τη δημιουργία εγχειρήματος» από την ακτιβίστρια διατροφικής κυριαρχίας Agroecopolis, Urgenci Τζέννυ Γκιουγκή στο Θεατράκι.

17:45
Διαδικασία παρασκευής γλυκών κουταλιού από την Δέσποινα Παπακυριακού στο Πέταλο

18.30 – 19. 00
Παρασκευή φυσικού αποσμητικού από την Βασιλική Κουλουριώτη στη Βρύση

18.30 – 19.15
«Growing mushrooms at home, καλλιεργεια μανιταριών στο σπίτι (στα αγγλικά) από την Sofien Gueddana στο Πέταλο

18.30 -19.15
Ζωγραφική σε μπλούζες από την Μαργαρίτα Κυριακού στο Ξαέρι

19:00
Παράσταση τσίρκο «Don’t worry be happy» από τους Χ – SALTIBAGOS. Κλόουν με τεχνικές τσίρκο στο Δασάκι

18.30 – 20.00
«Υγροβιότοπος Κολοβρέχτης : Τα πουλιά κελαηδούν ακόμη» από την συγγραφέα Εύη Σαραντέα, τον οικοπαραγωγό Απόστολο Σέληνα και τον Νίκος Φραντζής από την ομάδα διάσωσης υγροβιότοπου Κολοβρέχτη στο Θεατράκι

Συναυλία από τους ΤΗΕ JAMMISTAS

Ο χάρτης που δείχνει που βρίσκεται η κάθε περιοχή του πάρκου στον Φάρο Χαλκίδας

ΚΥΡΙΑΚΗ 17-9 

11.00-12.00
Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού από την Άννα Δαμίγου στο Ξύλινο σπιτάκι

11.00-12.00
Φυσικά συστατικά φροντίδας, για υγεία και ομορφιάς από την Μάλαμα Μαυροπούλου στο Πέταλο

11.00 -12.00
«Μακροβιοτική διατροφή. Γιατί δεν αρκεί να είμαι vegan…» στο Ξαέρι

11:00 -12.00
Βιολογική μελισσοκομία  από τον Βαγγέλη Δημακόπουλο στη Βρύση

12:00-14:00
Χ – SALTIBAGOS – Εργαστήρι τεχνικών τσίρκο για μικρούς και μεγάλους στο Δασάκι

11.00-12.30
Σεμινάριο φυσικής δόμησης Cob από τον Στάθη Αθανασόπουλο που ασχολείται με την  Αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων με φυσική δόμηση, tadelakt, στο Θεατράκι

12.00 – 13.00
Συλλογή, καθαρισμός, αποξήρανση, λείανση, τρύπημα και κατασκευή κοσμημάτων από σπόρους από τον Κώστα Γίδαρη στο Ξαέρι.

12.00 – 13.00
Διαδραστική παρουσίαση του οικολογικού παιδικού παραμυθιού «Ο Φύλλος» από την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Έλενα Γλωσσιώτη, στη Βρύση

12.00 – 13.00
Δημιουργία σπορείου από τον Άκη Αντωνιάδη στο Πέταλο

12.30 – 14.30 : «Η κίνηση της ενέργειας στη φύση, στο σώμα και στην ψυχή στις 4 εποχές του χρόνου» από την Άρτεμις Καρνέζη στο Θεατράκι

13.00 – 14.00
Συζήτηση για τη φυσική καλλιέργεια από την Αριστέα Γαλανάκη στο Πέταλο

13.00 -13.45
Παρασκευή κατσικίσιου τυριού γαλλικού τύπου chevr από την Εσμεράλδα στην Βρύση

13.45 – 14.30
Φυσικό αλάτι με βότανα από την Άννα Χαχώλου στην Βρύση

17.00 -18.00
Εργαστήριο βοτάνων από την Μαρία Σκαρλή στην Βρύση

17.00 -18.00
Συλλογή άγριων μανιταριών- αποφυγή δηλητηριάσεων στο Ξαέρι

17.30 – 18.15
Λιάσιμο Τομάτας από τον Ντόβρο Βασίλειο στο Πέταλο

17.00-18.30
Καλλιέργεια και μεταποίηση Βιομηχανικής Κάνναβης για ένα βιώσιμο και οικολογικό μέλλον  από τον Βαγγέλη Ματράκας (καλλιεργητής, μεταποιητής, ερευνητής). Συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Σύρος (Πρόεδρος της ένωσης Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης της Φαρμακευτικής Κάνναβης) στο Θεατράκι

19:00
Παράσταση τσίρκο με ξυλοπόδαρα «Ο Υπεριπλανώμενος» από τους  Χ – SALTIBAGOS στο Δασάκι

18.30 -20.00
«Επιστροφή …προς τα μπρος , η διαφορετικότητα στον τρόπο ζωής και κοινωνικής δράσης» από τον συγγραφέα και βιοκαλλιεργητή Γιώργο Κολέμπα στο Θεατράκι

19.00 – 20.00
Φυτά που προστατεύουν την καλλιέργεια από την γεωπόνο και βοτανοθεραπεύτρια Ρέα Πηγιάκη  στη Βρύση

20.00 – 21.15
Η τέχνη του πηλού  από την Δήμητρα Γεροντίτη στην Βρύση

Διαβάστε επίσης: Ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης και ποια δεν λήγουν ποτέ