Γκρεμίζεται ο Παρθενώνας που δημιουργήθηκε από λογοκριμένα έργα. Αποτελείται από 100.000 απαγορευμένα βιβλία

1977

Στις 12 το μεσημέρι, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, θα «κατεδαφιστεί»  ο Παρθενώνας των Βιβλίων, που κοσμεί την πλατεία Friedrichsplatz, στο Κάσελ της Γερμανίας.
Στην αποδόμηση του έργου θα βρίσκεται η δημιουργός του, Marta Minujín, η καλλιτέχνης από την Αργεντινή, που εμπνεύστηκε τον μεγαλοπρεπή ναό, φτιαγμένο από 100.000 απαγορευμένα βιβλία.
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης, Documenta 14, έγινε για πρώτη φορά σε δύο πόλεις ταυτόχρονα, στο Κάσελ και την Αθήνα.
«Ο Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων», στήθηκε στο σημείο που στις 19 Μαΐου του 1933, οι Ναζί έκαψαν βιβλία μαρξιστών και Εβραίων συγγραφέων, ως ένδειξη αντίστασης στην απαγόρευση των κειμένων.
Αποτελείται από 100.00 απαγορευμένα βιβλία από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 25.000 που είχε κατασχέσει η στρατιωτική δικτατορία.
Το έκθεμα έχει τις πραγματικές διαστάσεις του Παρθενώνα, έχει 46 κολόνες κατασκευασμένες από μεταλλικό πλαίσιο, επενδυμένες με βιβλία.
Η 74χρονη εικαστικός, έμβλημα της pop-art στη Νότια Αμερική, το χαρακτηρίζει ως το «πλέον πολιτικό» από τα έργα της.
Ωστόσο, η παρουσίαση της ιδέας της Marta Minujín, αρχικά έλαβε χώρα στη γενέτειρά της, το 1983 λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, αποκλειστικά με βιβλία που είχαν απαγορευτεί από τη χούντα.
Στην κατεδάφιση του έργου τέχνης, καλούνται να παρευρεθούν όσοι κάτοικοι και επισκέπτες του Κάσελ επιθυμούν, αλλά και να συμμετέχουν είτε διαβάζοντας αποσπάσματα από τα βιβλία, είτε εκφωνώντας δικά τους κείμενα, χορεύοντας ή απλά παρακολουθώντας την τελετή.

Η καλλιτέχνις, έπειτα από δημόσια πρόσκληση, κατάφερε να συγκεντρώσει 100.000 απαγορευμένα και λογοκριμένα βιβλία, για να συμβολίσει τη σημασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών μέσα από το σύμβολο της Δημοκρατίας. Τον Παρθενώνα.
Η επιστροφή των άλλοτε απαγορευμένων βιβλίων στους κατόχους τους, θα αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου.
Με αυτή την πράξη αναδιανομής η καλλιτέχνις θέλει να εκφράσει το εφήμερο και μεταβατικό αυτού του αντί-μνημειώδους έργου τέχνης.

 

Διαβάστε επίσης: Τα 8 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε ευφυές άτομο, σύμφωνα με τον πιο διάσημο αστροφυσικό στον κόσμο