Fidget Spinner, το γκατζετάκι που προκαλεί φρενίτιδα. Η συγκινητική ιστορία της Αμερικανίδας που το κατασκεύασε

31942

To παιχνίδι Fidget Spinner έχει γίνει μόδα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά πλέον και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα κομμάτι πλαστικού ή μετάλλου με τρία άκρα στο μέγεθος της παλάμης, το οποίο γυρίζει γύρω από μικρό δίσκο. Έχει ήδη κάνει θραύση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι διαφορετικές εκδοχές του είναι τα 49 από τα 50 παιχνίδια με τι καλύτερες πωλήσεις στο Amazon τις τελευταίες ημέρες.
Η απλότητα στη χρήση του και η αίσθηση ότι κρατάνε ένα κινούμενο έλικα στα χέρια, έχει «τρελάνει» μικρούς και μεγάλους. Είναι φτηνό και κοστίζει περίπου 5 ευρώ.
Οι κατασκευαστές του υπόσχονται ότι αντιμετωπίζει το στρες, το άγχος, τις αϋπνίες, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής ή υπερκινητικότητας (ADHD) και τις μαθησιακές δυσκολίες.
Υποστηρίζουν ότι βοηθάει να «κοπούν» κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και είναι καλό για τα παιδιά με αυτισμό.
Παρ’ όλα αυτά, έχει απαγορευτεί σε πολλά σχολεία στο εξωτερικό, γιατί θεωρείται ότι το παιχνίδι έχει αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που υπόσχεται.

Οι καθηγητές αναφέρουν ότι το Fidget Spinner αποσπά την προσοχή των παιδιών από το μάθημα, αντί να τα βοηθάει να συγκεντρωθούν.
Τα παιδιά δεν τα χρησιμοποιούν ως βοηθήματα για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν, αλλά προσπαθούν να κάνουν διάφορα κόλπα και επικεντρώνονται εκεί.
«Εκτός του ότι το παιχνίδι δεν τους προσφέρει τίποτα, ενοχλούν και την υπόλοιπη τάξη», παραπονέθηκαν πολλοί καθηγητές.

Η συγκινητική ιστορία της εμπνεύστριας
Το 1993 η Αμερικανίδα χημικός- μηχανικός Catherine Hettinger εμπνεύστηκε το παιχνίδι, όταν είδε μικρά αγόρια να πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς στο Ισραήλ. Ήθελε να φτιάξει ένα παιχνίδι, στο οποίο θα ξεσπούσαν τα νεύρα τους και θα ηρεμούσαν.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian, είπε ότι το παιχνίδι δημιουργήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, όταν διαγνώστηκε με μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλούσε αδυναμία στους μυς της και δεν μπορούσε να κινείται, όπως πριν. Αυτό της στερούσε την δυνατότητα να παίζει με την κόρη της. Άρχισε να τις πετάει ελικοειδείς κατασκευές που τις έφτιαχνε με εφημερίδες και ταινίες, με σκοπό να την διασκεδάσει. Τότε αποφάσισε να φτιάξει τα πρώτα Fidget Spinner από το σπίτι της και τα πουλούσε σε πανηγύρια στην Φλόριντα.

Έφτιαξε μια πατέντα με μαλακό πλαστικό που στη μέση είχε κυκλική προεξοχή για το δάχτυλο. Η κατασκευή της όμως, απορρίφθηκε όταν την έδειξε σε μεγάλες εταιρίες παιχνιδιών και σταμάτησε να ασχολείται.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι που έχει γίνει πασίγνωστο παγκοσμίως, δεν είναι δική της εφεύρεση. Η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση του παιχνιδιού της με το Fidget Spinner, παρόλο που μοιάζουν.

Ο Scott McCoskery ανέφερε ότι το 2014 είχε φτιάξει μια μεταλλική κατασκευή που στριφογύριζε όπως το Fidget Spinner, για να αντέξει τα meetings. Όταν είδε ότι το παιχνίδι του είχε ζήτηση, άρχισε να τα πουλάει στο διαδίκτυο με την ονομασία Torqbar online.
Έτσι, ο καθένας άρχισε να φτιάχνει τη δική του εκδοχή.

Το Fidget Spinner έχει διχάσει τους ειδικούς
Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες, που να αποδεικνύουν ότι βοηθάει πραγματικά. Αντίθετα, άλλοι θεωρούν ότι είναι ιδανικό, για παιδιά με αυτισμό.
«Τα παιδιά με αυτισμό έχουν ένα διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβάνονται τα πράγματα γύρω τους. Πολλά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε αυτά που λέει ο δάσκαλός τους.
Ακόμα και το φως που μπαίνει στην αίθουσα μπορεί να δυσκολεύει την παρακολούθηση του μαθήματος.
Κάτι που στριφογυρίζει στα χέρια τους, μπορεί να τα βοηθάει να κρατούν τις ισορροπίες τους και να ηρεμούν. Μπορεί να μην έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το Fidget Spinner, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Αυτισμού στην Αγγλία Carol Povey.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο με οδηγίες χρήσης και κόλπα. Παρακολουθήστε ένα από αυτά:

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι 11 υπάλληλοι που έστησαν την Microsoft. Τι κάνουν σήμερα που κανείς δεν έχει μείνει στην εταιρεία