Φελλός ή καπάκι; Πώς διατηρείται καλύτερα το κρασί και γιατί τα μπουκάλια πρέπει να είναι οριζόντια και όχι κάθετα
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, σχετικά με την επιλογή φελλού ή βιδωτού πώματος για τη φιάλη κρασιού.
Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι οι φιάλες με βιδωτό πώμα, περιέχουν χαμηλής ποιότητας οίνο.
Είναι αλήθεια, ότι ο φελλός για να παρασκευαστεί και να τοποθετηθεί στη φιάλη απαιτεί μεγαλύτερη επεξεργασία και περισσότερα χρήματα, συγκριτικά με την τοποθέτηση βιδωτού πώματος.
Όμως δεν είναι απαραίτητο ότι ο φελλός διατηρεί καλύτερα τη γεύση και το άρωμα του κρασιού, αν και είναι η επικρατέστερη επιλογή για τους λάτρεις του κρασιού.
Η πρώτη ύλη για την κατασκευή του φελλού, είναι ο φλοιός της φελλοφόρου δρυός, στην οποία οφείλεται η ελαστικότητά του και η εύκολη τοποθέτησή του στο μπουκάλι.
Ο φελλός έχει ηλιακή – θερμική σταθερότητα που δεν επιτρέπει διαρροές, ενώ λόγω της επεξεργασίας του έχει και αντιμικροβιακή δράση, που προστατεύει το περιεχόμενο της φιάλης σε βάθος χρόνου.
Ο φελλός επιτρέπει σε μια μικρή ποσότητα οξυγόνου να εισέλθει, που όμως δεν επηρεάζει αρνητικά τη γεύση και το χρώμα του κρασιού.
Όμως δεν πρέπει να αφυδατωθεί, γιατί τότε θρυμματίζεται και κομμάτια του μπορεί να πέσουν μέσα στο μπουκάλι κατά το άνοιγμα.
Ο φελλός αφυδατώνεται όταν δεν έρχεται σε επαφή με το περιεχόμενο του μπουκαλιού, γι’ αυτό και είναι καλό το μπουκάλι να φυλάσσεται σε οριζόντια θέση.
Στα αρνητικά της χρήσης φελλού περιλαμβάνεται η οσμή του, που σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει τη γεύση του κρασιού.
Βιδωτά πώματα συναντώνται κυρίως σε κρασιά που προέρχονται από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Συχνά αντικαθιστούν το φελλό σε κρασιά κατώτερης ποιότητας, λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής και τοποθέτησης.
Είναι πολύ ασφαλής τρόπος συσκευασίας, γιατί δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να το διαπεράσει και να εισέλθει στη φιάλη.
Έτσι, εξασφαλίζεται η αναλλοίωτη γεύση του κρασιού, τουλάχιστον για 5 χρόνια.
Επίσης, το βιδωτό πώμα δίνει τη δυνατότητα να ανοίξετε και να κλείσετε το μπουκάλι όσες φορές επιθυμείτε.
Παρόλα αυτά, η χρήση βιδωτού πώματος ενδέχεται να δημιουργήσει οσμές ή να εμποδίσει το κρασί να ωριμάσει μέσα στη φιάλη.
Με πληροφορίες από to greekcellar.gr
Διαβάστε επίσης: Δέκα θρύλοι της ροκ, που «έφυγαν» στα 27 τους χρόνια. Κοινός παρανομαστής: Ναρκωτικά, αλκοόλ, κατάθλιψη.