Εντυπωσιακές εικόνες από το μπλε ηλιοβασίλεμα στον Άρη. Πώς προκύπτει το μοναδικό φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες (Βίντεο)

1834
Η NASA προσγείωσε στον πλανήτη Άρη το ρομποτικό αεροσκάφος «InSight» και κατάφερε να αποκτήσει πεντακάθαρες φωτογραφίες από τον «κόκκινο» πλανήτη. Οι εικόνες από το μπλε ηλιοβασίλεμα που κατέγραψε αεροσκάφος της NASA έχουν γίνει viral.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η NASA, φαίνεται η δύση του ήλιου. Όμως, είναι τόσο διαφορετική από τα συνηθισμένα που βλέπουμε στη Γη, καθώς είναι μπλε χρώματος.
Το βίντεο με το μπλε ηλιοβασίλεμα δεν τραβήχτηκε από το αεροσκάφος «InSight», αλλά από άλλο διαστημικό όχημα του σταθμού, που βρισκόταν στον Άρη από το 2005 έως το 2015.

Αν και οι φωτογραφίες με το μοναδικό αυτό φαινόμενο δεν είναι καινούριες, τα βίντεο κάνουν τώρα το γύρο του διαδικτύου. Πιθανότατα ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, χάρη στην επιτυχή προσγείωση του ρομποτικού αεροσκάφους της NASA και τις μοναδικές ολοκάθαρες φωτογραφίες από τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μπλε χρώμα του ήλιου προκύπτει από την κόκκινη σκόνη στην ατμόσφαιρα του «κόκκινου» πλανήτη, που φιλτράρει μια μεγάλη ποσότητα από τις κόκκινες ακτίνες του ήλιου.
Επομένως, όταν δύει ο ήλιος στον πλανήτη Άρη, το φως του διαπερνά τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, εκεί που η σκόνη είναι πιο πυκνή.

Ο ήλιος στον Άρη φαίνεται κατά 2/3 μικρότερος, λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του πλανήτη από το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Δείτε το βίντεο με τις μοναδικές εικόνες του μπλε ηλιοβασιλέματος:

Διαβάστε επίσης: Sunglint, το εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που κατέγραψε η NASA στο Αιγαίο από το διάστημα

 

 

Διαβάστε επίσης: Βγήκε στη σύνταξη η μοναδική γυναίκα αστροναύτης της NASA που έσπασε ρεκόρ παραμονής στο διάστημα. Έμεινε συνολικά 665 ημέρες