Χάρτης δείχνει πόσο θα αυξηθεί η μέση ηλικία μέχρι το 2060 στην Ευρώπη. Πόσο εκτιμάται ότι θα φτάσει στην Ελλάδα

1931
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η μέση ηλικία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί αισθητά από τη δεκαετία του 1960 και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Τα τελευταία χρόνια η μέση ηλικία έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο τρία χρόνια.
Μέχρι τη δεκαετία του 2050, τουλάχιστον σε 17 αναπτυγμένες χώρες αναμένεται η μέση ηλικία του πληθυσμού να ξεπερνά τα 50 χρόνια.

Η αύξηση της μέσης ηλικίας οφείλεται σε δημογραφικές αλλαγές και ίσως σημαίνει την οικονομική επιβάρυνση των νέων, καθώς θα χρειαστεί να υποστηρίξουν περισσότερους συνταξιούχους. Οι γεννήσεις μειώνονται, ενώ αυξάνονται οι θάνατοι και ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας, κάτι που μελλοντικά θα σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για την υγειονομική περίθαλψη και κατ’ επέκταση αλλαγές σε όλη την οικονομία των χωρών.

Σύμφωνα με την Statista, το portal που συγκεντρώνει τα στατιστικά στοιχεία και τις έρευνες από 22.500 πηγές, η μέση ηλικία στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960 διαμορφωνόταν περίπου στα 29 έτη. Σήμερα, η μέση ηλικία είναι στα 44 έτη, κάτι που σημαίνει ότι σε διάστημα περίπου 60 χρόνων η μέση ηλικία αυξήθηκε κατά 15 χρόνια.
Μέχρι τη δεκαετία του 2060 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 52 έτη.
Αν συμβεί αυτό η Ελλάδα, θα είναι ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη μέση ηλικία, ενώ μόνο ο πληθυσμός της Πορτογαλίας και της Σερβίας θα έχει μεγαλύτερη μέση ηλικία, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 53 έτη.
Μικρότερη αύξηση εκτιμάται ότι θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στη Σκανδιναβία και στις πρώην σοβιετικές χώρες.

Από το 2011 οι γεννήσεις στην Ελλάδα είναι λιγότερες συγκριτικά με τους θανάτους και αυτό δείχνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να γερνάει. Παρ’ όλα αυτά, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που σε συνδυασμό με την μετανάστευση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, έχει προκύψει ένα σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα για την Ελλάδα.
Υπολογισμοί της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι μέχρι το 2080, ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα έχει φτάσει τα 7,2 εκατομμύρια. Αν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα είναι το μικρότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960 ανερχόταν στα 8,25 εκατομμύρια με αυξητική τάση, καθώς οι γεννήσεις υπολογίζονταν στις 155 χιλιάδες, ενώ οι θάνατοι ήταν περίπου 58 χιλιάδες.

Για να υπάρξει ισορροπία και η μέση ηλικία να σταματήσει να ανεβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να γεννιούνται κατά μέσο όρο δύο παιδιά ανά γυναίκα. Αυτό όμως, δεν συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή στην κορυφή βρίσκεται η Ισλανδία με δείκτη γονιμότητας 2,2 παιδιών ανά γυναίκα.  Ακολουθεί η Ιρλανδία (2,08) και Γαλλία (2,05). Η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επίσης υψηλούς δείκτες γονιμότητας. Παρ’ όλα αυτά, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο δείκτης γονιμότητας πολύ χαμηλότερος, καθώς κατά μέσο όρο γεννιούνται 1,3 παιδιά ανά γυναίκα.

Διαβάστε επίσης: Πόσο ακριβό είναι το ταξί σε κάθε χώρα. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Ο χάρτης της ταρίφας

 

Διαβάστε επίσης: Χάρτης που δείχνει ποιοι είναι οι πιο τοξικοί οδηγοί στην Ευρώπη και ποιοι οι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα