Απαγόρευση στους υπέρβαρους τουρίστες να μετακινούνται με τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου και τι λένε οι φιλοζωικές οργανώσεις

1614
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα απαγορεύει στους υπέρβαρους τουρίστες να καβαλάνε τα γαϊδούρια στη Σαντορίνη. Το υπουργείο ανέφερε ότι τα ζώα αποκτούν ανοικτές πληγές και τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, λόγω του μεγάλου βάρους που αναγκάζονται να κουβαλάνε.

Στην ανακοίνωση συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση, ότι τα γαϊδούρια θα απαγορεύεται να σηκώνουν βάρος μεγαλύτερο από 100 κιλά. Υπεύθυνοι πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες των ζώων, που χρειάζεται να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια στα γαϊδούρια, όπως καθαρό νερό και αρκετά τρόφιμα.

Το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς τα τραυματισμένα ζώα, όπως και τα θηλυκά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται στα «βασανιστήρια» που υποβάλλονται τα ζώα τους καλοκαιρινούς μήνες με την αφόρητη ζέστη στο νησί.
Οι ιδιοκτήτες αναγκάζουν τα ζώα να κάνουν τη διαδρομή από το λιμάνι της Σαντορίνης στα Φηρά και αντίστροφα, μαζί με τους τουρίστες, για 10 ώρες καθημερινά.

 

Αν και η απόφαση του υπουργείου θα ελαφρύνει την κατάσταση, ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις αντιδρούν ακόμα για την εκμετάλλευση των γαϊδουριών.
Αρκετοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο νησί και πως χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Ο στόχος τους δεν είναι να βελτιώσουν τη ζωή των γαϊδουριών-«σκλάβων» , αλλά να τα απελευθερώσουν εντελώς από τα «βασανιστήρια» που τους επιβάλλουν.

Διαβάστε επίσης: «Μας έριξαν κάτω και μας χτυπούσαν». Φιλόζωοι καταγγέλλουν άγρια επίθεση από αγωγιάτες στη Σαντορίνη επειδή διαμαρτυρήθηκαν για κακομεταχείριση των γαϊδουριών (βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Νέος αυστηρός νόμος για τη στείρωση των κατοικίδιων που προβλέπει μέχρι και πρόστιμο. «Θα πλημμυρίσει αδέσποτα η χώρα» λένε οι φιλόζωοι