Αυτοί είναι οι 11 υπάλληλοι που έστησαν την Microsoft. Τι κάνουν σήμερα που κανείς δεν έχει μείνει στην εταιρεία

49180

Η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, έχει περίπου 115.000 υπαλλήλους σε 102 χώρες.
Στο ξεκίνημά της όμως τη δεκαετία του 70, αποτελούνταν από 11 άτομα, όπως φαίνεται και από την αναμνηστική φωτογραφία, που έβγαλαν το 1978.
Όλοι τους ακολουθούσαν τη μόδα της εποχής, όπως φαίνεται από τα μαλλιά, τα μούσια και τις μακριές φαβορίτες.
Όλοι είχαν όραμα για το μέλλον της τεχνολογίας και μαζί έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς στον κόσμο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν όμως, η ζωή τους του καθενός εξελίχθηκε διαφορετικά.
Κάποιοι από αυτούς έγιναν δισεκατομμυριούχοι και κάποιοι ακολούθησαν μια πιο λιτή ζωή.

Bill Gates
Το 1975 ίδρυσε την Microsoft. Ήθελε να την φτάσει όσο πιο ψηλά γινόταν και τα κατάφερε. Έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 90 δισεκατομμύρια. Ο Bill Gates όμως, αρνείται – όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξη – να δώσει όλη την περιουσία στα παιδιά του. «Τα παιδιά θα λάβουν κάποια χρήματα και δεν θα αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα. Θα προσπαθήσουν και θα τα καταφέρουν, δημιουργώντας τη δική τους καριέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το 2000 παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft για να γίνει πρόεδρός της, αλλά και επικεφαλής Αρχιτέκτονας Λογισμικού.
Τον Φεβρουάριο του 2014 παραιτήθηκε από την προεδρία του κολοσσού, για να γίνει ένας απλός, αλλά ζάμπλουτος σύμβουλος τεχνολογίας με πλούσια τεχνολογική δράση.

Paul Allen
Μετά τον Bill Gates, ο Paul Allen είναι ο πιο διάσημος από την αρχική εντεκάδα, καθώς ήταν συνιδρυτής της Microsoft.
Είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes βρίσκεται στην 21η θέση της σχετικής λίστας. Η πολυσχιδής δράση του σχετικά με τη διαστημική τεχνολογία, τα προγράμματα κομπιούτερ και την κτηματομεσιτική αγορά, τον έκανε ακόμη πλουσιότερο. Επειδή του άρεσε ο αθλητισμός, αγόρασε την ομάδα του NBA «Portland Trail Blazers» και της ποδοσφαιρικής ομάδας Seattle Seahawks.

Andrea Lewis
Ο ρόλος της ήταν να γράφει αρχεία, που να εξηγούν το λογισμικό της Microsoft.
Το 1983 αποχώρησε από την χρυσή ομάδα και έγινε δημοσιογράφος και συγγραφέας και γι’ αυτό βοήθησε καθοριστικά στη ίδρυση της λογοτεχνικής εταιρείας Richard Hugo House.

 

Maria Wood
Η δεύτερη κοπέλα που εργάστηκε στην Microsoft. Η Wood ήταν διοικητική υπάλληλος και κρατούσε πάντα τα πρακτικά των συσκέψεων της εταιρείας.
Το 1980 μήνυσε την Microsoft για φυλετικές διακρίσεις και αποχώρησε. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, όπου δικαιώθηκε τελικά η Microsoft.
Παντρεύτηκε μέλος της τεχνολογικής ομάδας Steve Wood.  Πλέον είμαι μια καλή νοικοκυρά και ασχολείται με τον εθελοντισμό.

Steve Wood
Ήταν προγραμματιστής στην Microsoft, μέχρι που έφυγε μαζί με τη γυναίκα του. Ο Wood συνεργάστηκε και αργότερα με τον Paul Allen σε μερικές εταιρείες. Το 1996 ίδρυσε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wireless Services Corp, η οποία μετονομάστηκε σε SinglePoint.
Η περιουσία του ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

 

Bob O’Rear
Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλα τα στελέχη. Πριν δουλέψει για την Microsoft o Bob O’Rear, εργαζόταν στην NASA.
Όταν το 1969 ο Neil Armstrong προσγειώθηκε στο φεγγάρι, ο Bob ήταν στην Κέντρο Διοίκησης. Στην Microsoft δούλεψε αρχικά ως μαθηματικός. Με τον καιρό πήρε τη θέση του διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ. Αποχώρησε από την εταιρεία το 1993 και πλέον ζει σε ένα ράντσο στο Τέξας. Είναι διευθυντής σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις και επενδύει στην κτηματομεσιτική αγορά. Εκτιμάται ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια  δολάρια.

Bob Greenberg
Το 1978 ο Greenberg που εργαζόταν στην Microsoft συμμετείχε σε ένα ραδιοφωνικό διαγωνισμό, που ζητούσε να βρουν ένα πρόεδρο που έχει δολοφονηθεί.
Πήρε τηλέφωνο, έδωσε τη σωστή απάντηση και κέρδισε. Το έπαθλο ήταν μια φωτογράφηση. Πήρε την υπόλοιπη ομάδα και έβγαλαν την ιστορική φωτογραφία, με τα πρώτα 11 στελέχη της Microsoft.
Βοήθησε στη δημιουργία της γλώσσας προγραμματισμού BASIC. Το 1981 έφυγε για να εργαστεί στην οικογενειακή του επιχείρηση, που πωλούσε παιχνίδια. Από το 2008 αναπτύσσει λογισμικά προγράμματα για το γκολφ.

Marc McDonald
Ο McDonald ήταν ο πρώτος προγραμματιστής που προσέλαβε ο Gates. Εργαζόταν μαζί με τον Greenberg, για να βελτιώσουν τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC.
Παραιτήθηκε το 1984, επειδή δε του άρεσε το γεγονός ότι η Microsoft γινόταν μεγάλη και επιτυχημένη. Δεν μπορούσε όπως έλεγε, να δεχτεί την κουλτούρα μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης. Παρ’ όλα αυτά, δεν έφυγε με άδεια χέρια. Πήρε μαζί του μετοχές αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Πήγε στην εταιρεία Asymetrix Corp ως ειδικός σχεδιασμού λογισμικού, όπου συνεργάστηκε και πάλι με τον Paul Allen. Ο McDonald ζει πλέον στο Σιάτλ. Εργάζεται στην εταιρεία λογισμικού Design Intelligence,  η οποία όμως τώρα ανήκει στη Microsoft. Παρά τις αντιρρήσεις του οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και πάλι.

Gordon Letwin
Προγραμματιστής της Microsoft μέχρι το 1993. Ήταν ο μόνος από τους έντεκα που έμεινε πιστός στην εταιρεία. Έφυγε όταν κουράστηκε από την ένταση της δουλειάς. Χρειαζόταν ένα διάλειμμα για να περάσει περισσότερο χρόνο με τη σύζυγό του. Ζει σε ένα ράντσο στην Αριζόνα. Είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, για την οποία έχει δωρίσει πολλά χρήματα. Η περιουσία του εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Bob Wallace
Πήγε στην Microsoft όταν είδε αγγελία για προγραμματιστές. Πέρασε με επιτυχία τη συνέντευξη και ο Gates τον προσέλαβε αμέσως.
Παραιτήθηκε το 1983 για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία λογισμικού, Quicksoft. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα φαρμάκων για την ψυχεδέλεια. Πέθανε το 2002 από πνευμονία σε ηλικία 53 ετών.
«Θυμάμαι τον Μπομπ. Είχε καλή ψυχή. Ήταν ήρεμος, δημιουργικός, επίμονος και σχολαστικός στη δουλειά του», θυμάται ο Paul Allen.

Jim Lane
Ο project manager της Microsoft.
Σε αυτόν οφείλεται η σχέση μεταξύ της εταιρείας λογισμικού και της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Intel.
Ο Lane έφυγε από την Microsoft το 1985 για να φτιάξει δική του εταιρεία λογισμικού.
Τώρα ζει στην Ουάσινγκτον με την οικογένειά του.
Έχει στο λογαριασμό του περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η ομάδα συναντήθηκε το 2008 μετά από 30 χρόνια. Το πρώτο που έκαναν ήταν να ποζάρουν όλοι μαζί, όπως το 1978. Ο μόνος που έλειπε ήταν ο Bob Wallace.

Διαβάστε επίσης: Πιο έξυπνοι όσοι ξενυχτάνε, σύμφωνα με επιστήμονες. Προσαρμόζονται, έχουν αντισυμβατικό πνεύμα, δίνουν πρωτότυπες λύσεις