Τρέξιμο, τζόκινγκ ή περπάτημα; Τι είναι καλύτερο να επιλέξετε για καύσεις, φυσική κατάσταση και λιγότερους τραυματισμούς

6074
Το τρέξιμο, το τζόκινγκ και το περπάτημα αποτελούν 3 μορφές αερόβιας άσκησης. Όλες προκαλούν απώλεια θερμίδων και βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση με διαφορετική ωστόσο διαβάθμιση καθώς αλλάζει η ταχύτητα κίνησης και η ένταση της προσπάθειας.

Στο τρέξιμο το σώμα κινείται γρήγορα με ταχύτητα πάνω από 8χλμ/ώρα ενώ η ένταση της άσκησης θεωρείται μέτρια. Γι αυτό είναι εφικτή μεγάλη καύση θερμίδων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης υπάρχουν στιγμές που και τα δύο πόδια βρίσκονται στον αέρα, υπάρχουν δηλαδή επαναλαμβανόμενες μικρές αναπηδήσεις. Για το λόγο αυτό προκαλούνται συχνά κραδασμοί και έτσι επιβαρύνονται οι αρθρώσεις. Αν επιθυμείτε γρήγορα αποτελέσματα, τότε το τρέξιμο αποτελεί μία από τις κατάλληλες μορφές άσκησης. Προσοχή στο βάρος σας γιατί επιβαρύνονται τα γόνατα.

Στο τζόκινγκ το σώμα κινείται με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο τρέξιμο. Συγκεκριμένα η ταχύτητα ανεβαίνει στα 6,5-8 χλμ/ώρα. Ο διασκελισμός διατηρείται σχετικά μικρός, γύρω στα 40 cm ενώ μόνο το ένα πόδι έρχεται κάθε φορά σε επαφή με το έδαφος, συνεπώς η επιβάρυνση των αρθρώσεων είναι μικρότερη. Μπορεί να βοηθήσει τον ασκούμενο στη βελτίωση της αντοχής του. Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν προβλήματα στη μέση και στα γόνατα καθώς και σε αυτό το είδος άσκησης οι κραδασμοί είναι εύκολο να προκληθούν.

Το περπάτημα αποτελεί την πιο ήπια μορφή αερόβιας άσκησης. Είναι ένας ασφαλής τρόπος γυμναστικής για όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ αποτελεί ιδανική λύση για την αποκατάσταση ευπαθών ομάδων. Εντάσσεται στις εύκολες μορφές άσκησης, μπορεί ωστόσο να αυξηθεί  ένταση του όταν γίνει σε ανηφορικό δρόμο. Ο διασκελισμός και η ταχύτητα είναι πολύ μικρότεροι από τα προηγούμενα δύο είδη. Συγκεκριμένα, το περπάτημα γίνεται με μικρό διασκελισμό και συνήθως με ταχύτητα 3-4 χλμ./ώρα. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα καθώς προκαλεί χαμηλή σχετικά καύση θερμίδων.

Τι να προτιμήσετε;

Η απάντηση εξαρτάται από την αθλητική υποδομή, τη φυσική κατάσταση, την κατάσταση της υγείας και την ηλικία του καθενός.

Αν υπάρχουν πρόβλημα υγείας, παχυσαρκίας, ή η φυσική κατάσταση δεν είναι καλή, η κατάλληλη επιλογή είναι το περπάτημα.

Αν γυμνάζεστε συστηματικά με άλλους τρόπους και μπορείτε να περπατήσετε με ευκολία 3 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 30 λεπτά, ιδανικά μπορείτε να συνδυάσετε τζόκινγκ και περπάτημα στην ίδια ημερήσια προπόνηση.

Αν ήδη γυμνάζεστε με τζόκινγκ για πάνω από 3-4 μήνες και για τουλάχιστον 30 λεπτά συνεχόμενα τη φορά, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση της άσκησης και την ταχύτητα και να επιλέξετε το τρέξιμο.

Διαβάστε επίσης: Δέκα «μυστικά» για το σωστό τρέξιμο. Απλές οδηγίες που θα βελτιώσουν την απόδοσή σας

 

 

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα και ποιο το ασφαλέστερο; Οι πιθανότητες για θανατηφόρο ατύχημα ανάλογα με το κάθε άθλημα