Το αθλητικό χιτζάμπ για τις μουσουλμάνες αθλήτριες, που σχεδίασε η Nike και θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2018

3801

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike θα λανσάρει στις αρχές του 2018, ειδική μαντίλα για μουσουλμάνες αθλήτριες.
Το χιτζάμπ είναι ειδικά σχεδιασμένο, για να μπορούν οι αθλήτριες να ακολουθούν την παραδοσιακή ισλαμική πρακτική, χωρίς να τις εμποδίζει κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η ιδέα προέκυψε, όταν μουσουλμάνες αθλήτριες παραπονέθηκαν ότι, το χιτζάμπ τις εμποδίζει και μειώνει την απόδοσή τους στους αγώνες.
Η αρσιβαρίστρια Amna Al Haddad από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε αναφέρει ότι, «το βάρος, η ζέστη και η πιθανότητα να μετακινηθεί η μαντήλα την ώρα του αγώνα, της αποσπούν την προσοχή».

Και πρόσθεσε ότι, «ενθαρρύνει τη νέα γενιά να ακολουθήσει τον αθλητισμό, χωρίς να νιώθει ότι υπάρχει κάποιος περιορισμός, λόγω σεμνότητας ή ενδυμασίας».

Η Nike χρειάστηκε 13 μήνες για να σχεδιάσει την αθλητική μαντίλα.
Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσουλμάνες αθλήτριες, έδωσαν στην εταιρεία πληροφορίες και δοκίμασαν το προϊόν μέχρι να βρεθεί η τελική μορφή του, που θα είναι σύμφωνη με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Η μαντίλα είναι φτιαγμένη από πολυεστέρα.
Είναι ελαφριά, λεπτή και έχει μικρές τρύπες που δεν φαίνονται, αλλά επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
Θα κυκλοφορήσει αρχικά σε μαύρο και αργότερα και σε άλλα ουδέτερα χρώματα.

Η αθλήτρια του πατινάζ Zahra Lari που ήδη έχει αρχίσει να φοράει την αθλητικά μαντίλα της Nike δήλωσε: «είμαι ενθουσιασμένη και συγκινημένη που η Nike πρωτοτύπησε και έφτιαξε μια μαντήλα. Μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει πολλές μαντίλες στους αγώνες και ελάχιστες με βόλεψαν. Όταν δοκίμασα την αυτή τη χιτζάμπ και έκανα για λίγο πατινάζ, τρελάθηκα με το πόσο καλά εφαρμόζει και με το πόσο ελαφριά είναι».

Το χιτζάμπ έγινε για πρώτη φορά αποδεκτό ως επίσημη αθλητική ενδυμασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Πολλές διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες έχουν αρχίσει να επιτρέπουν την ισλαμική μαντίλα ως μέρος της αθλητικής περιβολής, με σκοπό να σταματήσουν οι διακρίσεις και να μπορούν οι αθλήτριες να αγωνίζονται κανονικά, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Παράλληλα όμως, στην Ευρώπη θέματα όπως η μαντίλα, απασχολούν έντονα τους παράγοντες που θεωρούν ότι, ο ακραίος ισλαμισμός έχει εισχωρήσει στον αθλητισμό και προσηλυτίζει τα νέα παιδιά, δημιουργώντας μελλοντικούς εξτρεμιστές.
Στη Γαλλία η μυστική αστυνομία έχει ήδη ερευνήσει πολλές καταγγελίες και γνωρίζει σωματεία, όπου θεωρεί πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Γι’ αυτό το υπουργείο ετοιμάζει ένα πολυετές πρόγραμμα, για να κρατήσει τις ακαδημίες μακριά από τις θρησκευτικές συγκρούσεις και για να προστατεύσει τα παιδιά, από ιδέες άσχετες με τα αθλητικά ιδεώδη.
Πιστεύουν ότι, σχεδόν όλα τα σπορ απειλούνται, αλλά κυρίως το ποδόσφαιρο σε κλειστές αίθουσες, οι πολεμικές τέχνες και τα γυμναστήρια, φαίνονται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Η πουά μπλούζα που έχει τρελάνει τις Γαλλίδες. Κοστίζει ένα μηνιάτικο και την έφτιαξε ο πιο «σέξι σχεδιαστής»