Τι συμβαίνει στο σώμα από τη χρήση αναβολικών; Οι κίνδυνοι για την καρδιά, τα γόνατα, το συκώτι και τη σεξουαλική υγεία

4234
Το 1998 ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού αθλητισμού.

Η Χάιντι Κρίγκερ ήταν αθλήτρια της σφαιροβολίας από την Ανατολική Γερμανία.
Για πολλά χρόνια οι προπονητές της χορηγούσαν μεγάλες ποσότητες αναβολικών για να έχει υψηλές επιδόσεις. Η τεστοστερόνη στον οργανισμό της βρισκόταν σε τόσο υψηλά επίπεδα που ήδη από την ηλικία των 18 ετών άρχισε να εμφανίζει ανδρικά χαρακτηριστικά. Παρόλο που κέρδισε το χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανοιχτού Στίβου στη Στουτγκάρδη το 1986, η Κρίγκερ άρχισε να εμφανίζει προβλήματα στους μύες και στα κόκκαλα, με αποτέλεσμα η επίδοσή της να πέσει.
Το 1991 η καριέρα της διεκόπη άδοξα. Οι γιατροί της είπαν ότι αν συνέχιζε θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην σπονδυλική της στήλη.
Μερικά χρόνια αργότερα, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου εξαιτίας των αναβολικών που έπαιρνε χωρίς να το γνωρίζει από την ηλικία των 12 ετών.
«Αυτό που συνέβη όμως σε εσάς δεν ήταν απλό ντόπινγκ. Ήταν βίαιος σεξουαλικός μετασχηματισμός», της είχε πει ο γιατρός που ανέλαβε την εγχείρηση αλλαγής φύλου της Χάιντι Κρίγκερ που πλέον ζει ως Ανδρέας Κρίγκερ. Ακόμα και σήμερα υποφέρει από ισχυρούς πόνους στους μηρούς, τους γοφούς και την μέση.

Και αυτό είναι μόνο ένα περιστατικό ντόπινγκ από τα εκατοντάδες που έχουν καταγραφεί. Σήμερα, η χρήση αναβολικών στεροειδών έχει πάρει άλλες διαστάσεις, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στους επαγγελματίες αθλητές.
Πλέον πολλοί χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες για αισθητικούς λόγους, κάτι που αποδεικνύει ότι τo ντόπινγκ είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο. Περισσότερο από το 15% των ανθρώπων που πάνε γυμναστήριο, παίρνουν αναβολικά στεροειδή.

Πώς όμως τα αναβολικά στεροειδή επηρεάζουν το σώμα και τη ψυχολογία;

Κάθε φορά που σηκώνουμε ένα βαράκι στο γυμναστήριο, οι μύες φθείρονται. Παρ’ όλα αυτά, το σώμα από μόνο του αναπλάθει τους μύες μέσω πρωτεϊνικών ινών. Με τον καιρό οι πρωτεϊνικές αυτές ίνες πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο δυνατές και έτσι σιγά σιγά οι μύες μεγαλώνουν. Ο βαθμός που θα μεγαλώσουν εξαρτάται από το επίπεδο της τεστοστερόνης στον οργανισμό, καθώς βοηθάει στην σύνθεση της πρωτεΐνης. Και αυτός είναι και ο λόγος που οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες.

Αριστερά η Χάιντι Κρίγκερ σε αγώνες και δεξιά φωτογραφία της μετά την εγχείρηση αλλαγής φύλου

Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικά παράγωγα της τεστοστερόνης και ουσιαστικά μιμούνται τη δράση της φυσικής ορμόνης.
Από τη πρώτη κιόλας μέρα χρήσης στεροειδών, τα γονίδια αρχίζουν να αλλάζουν. Τα στεροειδή εισέρχονται στα κύτταρα,  κινούνται προς τον πυρήνα και ενεργοποιούν εκατοντάδες γονίδια για να αυξηθεί η σύνθεση πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα μειώνεται το λίπος.
Σταδιακά τα στεροειδή αυξάνουν τη μυική μάζα και τη δύναμη, ενώ παράλληλα προστατεύονται οι μυικές ίνες.

Πέρα από την επίδρασή τους στο σώμα, τα στεροειδή επηρεάζουν και το νευρικό σύστημα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των αθλητών που παίρνουν αναβολικά στεροειδή εμφανίζουν αυξημένη επιθετικότητα.
Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, στα οποία χορηγούνταν αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για δέκα εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχαν γίνει περισσότερο επιθετικά έναντι άλλων ποντικιών. Παράλληλα, τα αρσενικά ανταγωνίζονταν περισσότερο μεταξύ τους για τα θηλυκά ποντίκια.
Άλλες ψυχολογικές παρενέργειες είναι η έλλειψη συγκέντρωσης και η κατάθλιψη.
Παράδειγμα αποτελεί ο νεαρός αθλητής του baseball Taylor Hooton από το Τέξας που αυτοκτόνησε στα 16 του από κατάθλιψη που έπαθε μετά από συστηματική χρήση στεροειδών και Clomid ένα χάπι οιστρογόνων.

Οι γυναίκες που παίρνουν στεροειδή αποκτούν περισσότερο αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως πιο βαριά φωνή, διαταραχές στην περίοδο και αυξημένη επιθετικότητα. Έχουν έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, το στήθος τους συρρικνώνεται, ενώ πολλές γυναίκες εμφανίζουν αλωπεκία ανδρικού τύπου.
Στους άνδρες μπορεί να μειωθεί το σπέρμα τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα μέσα σε μερικούς μήνες από την έναρξη της χρήσης. Η φυσική παραγωγή ορμονών μειώνεται. Έτσι, μπορεί να έχουν προβλήματα στύσης και μειωμένη λίμπιντο. Το στήθος μπορεί να μεγαλώσει, και τα μαλλιά τους να πέσουν.
Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες αναβολικών εμφανίζουν έντονη ακμή και το ήπαρ τους δυσλειτουργεί. Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς προκαλείται ταχυκαρδία, σχηματίζονται θρόμβοι και αυξάνεται η πίεση του αίματος. Υπολογίζεται ότι οι χρήστες στεροειδών έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν συγκριτικά με τους μη χρήστες. Οι περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται κυρίως από αρρυθμίες, εμφράγματα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι χρήστες αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών είχαν 22% πιθανότητα ρήξης τένοντα, κυρίως στο γόνατο και στον αστράγαλο, σε σύγκριση με μόνο 6% εκείνων που δεν χρησιμοποιούν αναβολικά.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ανάμεσα στα αναβολικά που απαγορεύονται είναι η Νανδρολόνη, Στανοζόλη, Τεστοστερόνη, Μπολντενόνη, Ανδροστενεδιόνη, Ανδροστενεδιόλη, 19-νορανδροστενεδιόνη, 19-νορανδροστενεδιόλη και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη).

Διαβάστε επίσης: Ρώσος body builder έκανε ενέσεις με χημικά και παραμορφώθηκε. Καυχιέται ότι είναι ο «ανθρώπινος Ποπάι» (βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Ο αληθινός «Μαγκνέτο». Το παιδί που μαγνητίζει μεταλλικά αντικείμενα με την κοιλιά του (video)