Πώς μπορείτε να γυμναστείτε μέσα στο νερό και να κάνετε κοιλιακούς. Πόσες θερμίδες χάνονται σε 15΄ κολύμβησης

2798
Η γυμναστική μέσα στο νερό δεν χρειάζεται εξοπλισμό και είναι ανώδυνη, καθώς δεν καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή ότι γυμναζόμαστε. Περίπου 100 θερμίδες καίγονται με μόλις 15 λεπτά ήπιας κολύμβησης, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζονται όλοι οι μύς του σώματος.

Πέρα από απώλεια βάρους δηλαδή, μπορεί να βοηθήσει στη μυική ενδυνάμωση και τόνωση, χωρίς καν να ιδρώσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καίγεται λίπος.
Η γυμναστική μέσα στο νερό είναι αποτελεσματική λόγω της αντίστασης, καθώς οι μύες καταβάλλουν περισσότερη ενέργεια για να εκτελέσουν την κίνηση, ενώ συγχρόνως δέχονται το ρεύμα της προηγούμενης κίνησης που δεν έχει ηρεμήσει ακόμα.
Παράλληλα, μέσα στο νερό υπάρχει άνωση. Στα ρηχά ο κολυμβητής είναι 25% ελαφρύτερος, ενώ στα βαθιά 50% πιο ελαφρύς. Έτσι, αποφεύγονται κραδασμοί και μπορούν να εκτελεστούν ασκήσεις που θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν στο έδαφος.
Η υδροστατική πίεση κάνει ένα συνεχόμενο μασάζ στο σώμα, που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό και το νερό θεωρείται το καλύτερο μέρος για την εκγύμναση γυναικών με κυτταρίτιδα και για όσους έχουν κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Γυμναστές έχουν βγάλει σύντομα προγράμματα για την εκγύμναση όλου του σώματος μέσα στη θάλασσα, αλλά και μεμονωμένων σημείων του σώματος. Ένα σημείο που απασχολεί τόσο άνδρες όσο και γυναίκες είναι οι κοιλιακοί. Ο Αμερικανίδα γυμνάστρια Sara Haley συγκέντρωσε μερικές από τις πιο εύκολες, αποτελεσματικές, αλλά και διασκεδαστικές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο νερό, είτε μέσα στη θάλασσα είτε σε πισίνα.

Η «κίνηση του δελφινιού»

Θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για όλο τον κορμό και τους κοιλιακούς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσποιηθούμε την κίνηση των δελφινιών.
Ενώνουμε τα χέρια και τα τεντώνουμε μπροστά μας. Σε περίπτωση που έχουμε σανίδα, μπορούμε να την κρατάμε για περισσότερη ισορροπία.
Στη συνέχεια τεντώνουμε το σώμα και κάνουμε μια κυματοειδής κίνηση. Σπρώχνουμε το στήθος προς τα κάτω, ενώ διατηρούμε το ισχίο στην επιφάνεια της θάλασσας. Μετά πιέζουμε τους γοφούς προς το κάτω, ενώ το πάνω μέρος του σώματος ανεβαίνει στην επιφάνεια.
Με αυτή την άσκηση, γυμνάζονται και τα πόδια.
Μπορεί να εκτελεστεί τόσο ανάσκελα όσο και μπρούμυτα.

Τικ τοκ
Αυτή η άσκηση γυμνάζει τους κυρίως τους πλάγιους κοιλιακούς. Καθόμαστε σε όρθια στάση μέσα στη θάλασσα και ανοίγουμε τα πόδια στο ίδιο μήκος με τους ώμους. Αρχίζουμε και γέρνουμε μια από την αριστερή πλευρά και μια από τη δεξιά σαν εκκρεμές. Η άσκηση πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 8 φορές.

Ψαλίδι

Τεντώνουμε τα πόδια και φέρνουμε εναλλάξ ένα πίσω και ένα μπροστά, σαν να ανοίγει το ψαλίδι. Με αυτή την άσκηση πέρα από τους κοιλιακούς γυμνάζονται, οι γλουτοί και οι τετρακέφαλοι.
Για περισσότερη ισορροπία μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον να μας κρατάει.

Άσκηση σε στάση V

Ξαπλώνουμε στο νερό, ενώνουμε τα πόδια και στη συνέχεια βυθίζουμε το κεντρικό σημείο τους γλουτούς, ώστε να σχηματιστεί με το σώμα ένα V. Το κεφάλι και τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να είναι στην επιφάνεια. Λόγω της άνωσης είναι δύσκολο να παραμείνουμε στην ίδια θέση πολύ ώρα, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε τα χέρια και να κάνουμε μικρές κυκλικές κινήσεις, ώστε να κρατηθεί η ισορροπία τους σώματος. Έτσι, πέρα από τους κοιλιακούς γυμνάζονται και τα χέρια.
Το V πρέπει να διατηρηθεί μερικά δευτερόλεπτα, ανάλογα με τις αντοχές του καθενός. Στη συνέχεια, επανερχόμαστε στην αρχική θέση και επαναλαμβάνουμε 10 φορές.

Με πληροφορίες healthline

Κινούμενες εικόνες: Sara Haley 

Διαβάστε επίσης: Θαλασσινό νερό. Δε φαντάζεστε πόσες ασθένειες ή παθήσεις θεραπεύει με την κολύμβηση. Κάνει ακόμη και απολέπιση

 

Διαβάστε επίσης: Το κολύμπι καταπολεμά το αυχενικό σύνδρομο και ανακουφίζει από τους πόνους. Ποια στυλ κολύμβησης προτείνουν οι ειδικοί