Ποια μορφή άσκησης να προτιμήσετε, ανάλογα με την ηλικία σας.Από 20-100 ετών

5018

Ο,τι όλοι θα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο να κάνουμε γυμναστική, το γνωρίζουμε αν και δεν σημαίνει πάντα πως τα καταφέρνουμε. Τα οφέλη της τακτικής και μεθοδικής άσκησης είναι επίσης γνωστά σε όλους μας. Αυτό όμως που συχνά δεν ξέρουμε είναι το ποιες μορφές γυμναστικής και ποιες ασκήσεις είναι οι ιδανικές για κάθε ηλικία.

Ο independent λοιπόν, συνδύασε χρήσιμες πληροφορίες από το βιβλίο How to live to 100 (Πώς να ζήσετε μέχρι τα 100) των Kimberly Palmer, and Philip Moeller με χρήσιμες επιστημονικές μελέτες και συμβουλές ειδικών και παρουσιάζει τις ιδανικές ασκήσεις για κάθε ηλικία:

Στα 20 πρέπει να χτίσετε τη μυική σας δύναμη η οποία θα σας συντροφεύει για τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Έτσι για 30 λεπτά και για δύο με τρεις φορές την εβδομάδα προτείνεται να κάνε: βάρη, pushups, διατάσεις.

Στα 30 χρειάζεται ενδυνάμωση τόσο του πάνω όσο και του κάτω μέρους του σώματος αλλά κρίνεται σημαντικό να αλλάξετε τις ασκήσεις που κάνατε επιτυχώς την προηγούμενη δεκαετία της ζωή σας. Προτείνονται: ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι, γιόγκα, τάι τσι, χορός, cross training. Εάν ήδη τα προηγούμενα χρόνια ασχοληθήκατε επίμονα με κάποια από αυτές τις ασκήσεις, δοκιμάστε και επικεντρωθείτε στις υπόλοιπες.

Στα 40 ήρθε η ώρα να διατηρήσετε τη μυϊκή σας δύναμή σας- η οποία μειώνεται σε άνδρες και γυναίκες- και να δώσετε τη μάχη με το λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά. Ιδανικές ασκήσεις είναι: βάρη και η επίμονη άσκηση (όχι κάποιο συγκεκριμένο σετ ασκήσεων άλλα να γυμνάζεστε τακτικά για να αποβάλλεται το άγχος αλλά και για να διατηρείται ενεργό τον μεταβολισμό σας).

Στα 50 μπορεί να αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιοι πόνοι και πιασίματα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσετε. Μπορείτε απλά να προσαρμόσετε τη γυμναστική σας στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα εάν πονάνε τα γόνατά σας, σταματήστε το τρέξιμο και ξεκινήστε το κολύμπι. Σε κάθε περίπτωση σε αυτή την ηλικία δοκιμάστε: πιλάτες, γιόγκα, αεροβική άσκηση. Τα δύο πρώτα βοηθούν να διατηρήσετε μια καλή στάση σώματος, ενδυναμώνουν την πλάτη. Κατά πολλού ειδικούς θα πρέπει να κάνετε αεροβική γυμναστική 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Στα 60 συνεχίστε να γυμνάζεστε τόσο για να διατηρήσετε τη καλή σας φυσική κατάσταση, και τη μυική σας δύναμη, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «παλέψει» διάφορες ασθένειες (κυρίως διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα) αλλά και για να αποφύγετε πτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα κυρίως στους γοφούς. Οι καλύτερες ασκήσεις είναι: zumba, αεροβική στο νερό, βάρη (έστω μία φορά την εβδομάδα) και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πάνω και κάτω μέρος του σώματος (εναλλάξ).

Από τα 70 και μετά φροντίστε να είστε ενεργοί αλλά προσεκτικοί στις ασκήσεις που επιλέγετε. Προτιμήστε: αεροβική (σε καρέκλα), streaching, σήκωμα των ποδιών και των χεριών με τη βοήθεια ελατηρίων.

Πηγή: huffingtonpost

Διαβάστε επίσης:Γιατί οι άνδρες τρέχουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες; Οι λόγοι που κάνουν τους άνδρες ταχύτερους δρομείς