Περπάτημα, το υπερφάρμακο. Καταπολεμά το γήρας, τη στυτική δυσλειτουργία, προλαμβάνει αμέτρητες παθήσεις

3931
Image purchased from Wayne Smith Visual Asset License Deed 2013

Το περπάτημα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, καταπολεμά το γήρας και βελτιώνει την αναπνοή.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet», έδειξε ότι μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, ελαχιστοποιεί κατά 11% την πιθανότητα καρδιοπάθειας.
Μειώνει την κακή χοληστερόλη και κρατάει τις αρτηρίες καθαρές, ενώ παράλληλα προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια.

Βελτιώνει την αναπνοή
Το περπάτημα βελτιώνει την αναπνοή, χωρίς να αλλάζει το σχήμα των πνευμόνων.
Στην πραγματικότητα, βοηθά το σώμα να κάνει καλύτερη χρήση του οξυγόνου που μπαίνει στους πνεύμονες.
Όσο περισσότερο γυμνάζεται κανείς, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η παροχή οξυγόνου στους μυς, γι’ αυτό και διευκολύνεται η αναπνοή.

Προλαμβάνει τη στυτική δυσλειτουργία
Η αερόβια καθημερινή άσκηση, όπως το περπάτημα, προλαμβάνει τη στυτική δυσλειτουργία, κυρίως σε μεσήλικες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας.
Το περπάτημα συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα, επομένως και στα γεννητικά όργανα.

Προφυλάσσει από τον καρκίνο
Οποιαδήποτε μορφή άθλησης, προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
Σε ασθενείς που έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια, συνιστώνται 5 λεπτά περπάτημα ημερησίως, με σκοπό τη γρηγορότερη ανάρρωσή τους.

Καταπολεμά το γήρας
Έρευνες έδειξαν, ότι η άσκηση αποτοξινώνει τον οργανισμό, απομακρύνοντας από την επιδερμίδα διάφορα κατάλοιπα και ρύπους της ατμόσφαιρας, που συμβάλλουν στην εμφάνιση ρυτίδων.
Οι μυς του δέρματος συσφίγγονται, με αποτέλεσμα το δέρμα να δείχνει πιο υγιές και νεότερο.
Κάθε είδους άσκηση, όπως και το περπάτημα, ενισχύει τη δομή των οστών και παράλληλα προσφέρει ευεξία, λόγω της ενδορφίνης, δηλαδή της ορμόνης που εκκρίνεται όταν ανέβουν οι παλμοί και αποκαλείται ορμόνη της χαράς.

Δρα κατά της άνοιας
Το περπάτημα καταπολεμά την άνοια, λένε οι επιστήμονες.
Μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, έδειξε πως όσοι έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μειώνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα άνοιας ή Αλτσχάιμερ, γιατί μέσω της άθλησης ο εγκέφαλος αποκτά διαύγεια.

Προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα,  μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, ακόμη κι αν υπάρχει κληρονομικότητα.
Το περπάτημα βοηθά αυτούς που ήδη έχουν διαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γιατί μέσω της άσκησης αυξάνεται ο αριθμός των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα.

 

Διαβάστε επίσης: Όσοι κάνουν καθημερινά ποδήλατο, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής λένε οι Βρετανοί επιστήμονες