Ο χορός είναι η καλύτερη μορφή άσκησης, ειδικά για τους μεγαλύτερους. Οξύνει τη σκέψη, τη μνήμη και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση

257
Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά στην καλή φυσική και ψυχική κατάσταση. Έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική περιορίζει ή και αποτρέπει παθήσεις που εμφανίζονται με το πέρας του χρόνου, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.

Όμως, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει συγκεκριμένο είδος εκγύμνασης του σώματος που είναι εξαιρετικά βοηθητικό για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο.
Και δεν είναι άλλο από το χορό.
Δε γυμνάζει μόνο το σώμα, αλλά βοηθά και τον εγκέφαλο να διατηρήσει τη νοητική του δραστηριότητα και καθυστερεί τις παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας.
Όπως εξηγεί στην παρουσίασή της η Δρ Kathrin Rehfeld, επικεφαλής της μελέτης με έδρα το Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών στη Γερμανία, Magdeburg
«σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζουμε δύο διαφορετικές μορφές σωματικής άσκησης, τον χορό και την προπόνηση αντοχής, που βοηθούν να αναπτυχθεί μια περιοχή του εγκεφάλου που εκφυλίζεται με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, μόνο ο χορός φάνηκε να οδηγεί σε αξιοσημείωτες συμπεριφορικές αλλαγές όσον αφορά την ισορροπία«.

Η έρευνα

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην 18μηνη έρευνα, είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη.
Χωρίστηκαν από τους επιστήμονες σε 2 ομάδες. Η καθεμιά έδειξε βελτίωση ως προς την αύξηση στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, της περιοχής που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.
Η πρώτη ομάδα επί 18 μήνες, ακολουθούσε πρόγραμμα γυμναστικής με σκοπό την αύξηση της αντοχής. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ασκήσεις επαναλήψεων, ποδήλατο, περπάτημα και άλλα. Η δεύτερη ομάδα έκανε χορό, διαφορετικό είδος κάθε εβδομάδα.
«Προσπαθήσαμε να παρέχουμε στους ηλικιωμένους μας στην ομάδα χορού συνεχώς μεταβαλλόμενες χορευτικές ρουτίνες διαφορετικών ειδών από Jazz, σε Latin, σε Line Dance. Φαίνεται λοιπόν πως αυτές οι αλλαγές είχαν αποτέλεσμα αφού η ομάδα χορού επέδειξε τα καλύτερα αποτελέσματα«.

Οι ειδικοί συμπεραίνουν, ότι οποιοδήποτε είδος άσκησης συμβάλλει στην καλύτερη σωματική, ψυχική και νοητική κατάσταση, ειδικά σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.
Όμως ο χορός, είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. «Πιστεύω ότι ο χορός είναι ένα δυνατό εργαλείο για να θέσει κανείς νέες προκλήσεις για το σώμα και το μυαλό του, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνει. Η σωματική άσκηση είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει σε αυτό, λειτουργώντας ως μέσο αντιμετώπισης πολλών παραγόντων κινδύνου και επιβραδύνοντας την ηλικιακή κατάπτωση«.
Πιθανόν συμβαίνει γιατί με το χορό, εκτός από τη σωματική άσκηση, ενισχύεται και η μνήμη με αποτέλεσμα να οξύνεται η λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι χορευτές ακόμη και μιας απλής χορογραφίας, όπως είναι οι παραδοσιακοί χοροί,
για να κατανοήσουν και να θυμούνται τα βήματα πολλών και διαφορετικών ρυθμών, χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένοι. Και η μνήμη όσο ασκείται τόσο δεν μας εγκαταλείπει.
Διαβάστε επίσης: Ο χορός που βασίζεται σε πόζες των μοντέλων της Vogue και των ιερογλυφικών της Αιγύπτου. Έγινε γνωστός από τη Μαντόνα

 

Διαβάστε επίσης: Η παράδοξη ιστορία του τανγκό. Ο ερωτικός χορός που χόρευαν μόνο οι άνδρες