Γιατί τα παιδιά δεν κουράζονται ποτέ. Η έρευνα που έδειξε ότι έχουν καλύτερη αντοχή ακόμη και από επαγγελματίες αθλητές

1617
Για χρόνια οι γονείς αναρωτιούνται πώς γίνεται τα παιδιά να τρέχουν και να παίζουν όλη μέρα χωρίς να κουράζονται. Μια νέα έρευνα έδωσε την απάντηση. Μάλιστα, έδειξε ότι τα παιδιά έχουν παρόμοια και ίσως μεγαλύτερη αντοχή από επαγγλεματίες αθλητές.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι μύες των παιδιών είναι ανθεκτικοί, με αποτέλεσμα να μην νιώθουν εύκολα κούραση. Παράλληλα, ο οργανισμός τους ανακάμπτει πολύ γρήγορα μετά από άσκηση υψηλής έντασης, πιο γρήγορα και από τους καλά προπονημένους αθλητές αντοχής.

«Κατά τη διάρκεια πολλών δραστηριοτήτων, τα παιδιά τα παιδιά ενδέχεται να κουράζονται νωρίτερα από τους ενήλικες, επειδή έχουν περιορισμένη καρδιαγγειακή ικανότητα, κάνουν λιγότερο αποτελεσματικές κινήσεις και πρέπει να κάνουν περισσότερα βήματα για να διανύσουν μια συγκεκριμένη απόσταση.» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Sébastien Ratel.

«Παρ’ όλα αυτά, μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα γιατί οι μύες τους που σιγά σιγά αναπτύσσονται είναι πολύ ανθεκτικοί και ο οργανισμός τους επανέρχεται γρήγορα μετά από μια απαιτητική δραστηριότητα, όπως το παιχνίδι» συνέχισε.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από αγόρια ηλικίας 8-12 ετών και από ενηλίκους διαφορετικής φυσικής κατάστασης να κάνουν ποδήλατο.
Τόσο τα παιδιά, όσο και ένα μέρος των ενηλίκων, δεν ήταν συνηθισμένοι στην τακτική έντονη άσκηση. Οι υπόλοιποι ενήλικες ήταν αθλητές αντοχής σε αγωνίσματα, όπως το τρίαθλο, την ποδηλασία και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι ο οργανισμός παρήγαγε ενέργεια, χρησιμοποιώντας οξυγόνο από το αίμα. Αντίθετα, οι ενήλικες που δεν ασκούνταν καθόλου, δεν χρησιμοποιούσαν το οξυγόνο που υπήρχε στον οργανισμό τους, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το γαλακτικό οξύ στο αίμα, που πιθανότατα οφείλεται για τη γρήγορη κόπωση των μυών τους.
Η ενέργεια των αγύμναστων ενηλίκων μειώθηκε κατά 52%, των αθλήτων κατά 42%, ενώ των παδιών κατά 35%.
Μετά την άσκηση ο οργανισμός των παιδιών και οι καρδιακοί παλμοί τους επανήλθαν στο φυσιολογικό πιο γρήγορα απ’ ό,τι των αθλητών.
«Αυτό εξηγεί γιατί τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν ασταμάτητα για πολλές ώρες από τη στιγμή που οι ενήλικες έχουν κουραστεί» σχολίασαν.

Οι ερευνητές επισήμαναν πόσο σημαντική είναι η άσκηση από την παιδική ηλικία. Παρ ‘όλα αυτά, τα περισσότερα παιδιά όσο μεγαλώνουν μειώνουν και την άσκηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παχυσαρκίας και ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Διαβάστε επίσης: «Πόσο αντέχετε στον πειρασμό;» Το ψυχολογικό πείραμα με παιδιά που έδειξε την πρόοδό τους 50 χρόνια μετά το πείραμα

 

Διαβάστε επίσης:Τα δίδυμα κορίτσια με αλμπινισμό, που έγιναν supermodels. Μόλις ένα στα 20.000 παιδιά γεννιούνται με την πάθησή τους (φωτο)