Τρεις λόγοι που δεν πρέπει να κάνουμε χρήση κινητού το βράδυ

2658
Είστε από αυτούς που δυσκολεύονται να αφήσουν το κινητό και να κοιμηθούν; Ή ίσως από εκείνους που δε θα παραλείψουν να τσεκάρουν ειδοποιήσεις, Facebook και Instagram (ακόμα και αν τύχει να ξυπνήσουν στη μέση της βραδιάς);

Η μήπως κάποιος που μπορεί να περάσει ολόκληρο το βράδυ παίζοντας slots και άλλα παιχνίδια στο ίντερνετ; Τότε, δυστυχώς η επιστήμη έχει κάποια νέα για σας. Και δεν είναι καλά.

Στις μέρες μας υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για τα εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει η ενασχόληση με το κινητό πριν τον ύπνο ή όταν ξυπνάτε τη νύχτα και χαζεύετε την οθόνη. Αξίζει να δούμε λεπτομερώς τις τρεις κυριότερες συνέπειες αυτής της συνήθειας.

Ανωμαλίες του κιρκαδικού ρυθμού

Οι περισσότεροι ίσως να μην έχουν ακούσει ποτέ να αναφέρεται η συγκεκριμένη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Και γιαυτό αγνοούν τη σημασία της. Πρόκειται για αυτό που ονομάζεται κοινώς «Βιολογικό ρολόι» και το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό αρκετές παραμέτρους της φυσιολογίας μας. Από την ψυχοσύνθεσή μας, το μεταβολισμό μας, την όρεξή μας για φαγητό ακόμα και την προδιαθεση που έχουμε για σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Η χρήση οθονών το βράδυ τείνει να επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό των ανθρώπων, καθώς από τη μία καθυστερεί την ώρα που κοιμόμαστε ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει και τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό μας. Αποτέλεσμα; Ανωμαλίες σε όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, κάποιες λιγότερο και άλλες περισσότερο σοβαρές.

Μείωση της διάρκειας στη φάση Βαθέως Ύπνου (REM)

Κατά τους επιστήμονες, REM είναι η φάση εκείνη του ύπνου που το σώμα πραγματικά ξεκουράζεται. Είναι δηλαδή το σημείο στο οποίο οργανώνεται καλύτερα η λειτουργία της μνήμης και της επίλυσης προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αποτελεσματικότερη ανάπαυση και ανάπλαση του οργανισμού. Τσεκάροντας το κινητό παραμένετε λιγότερη ώρα στη φάση «Βαθέως Ύπνου» και κοιμάστε ελαφρά χωρίς να συντελείται τίποτα από τα παραπάνω. Αποτέλεσμα; Περισσότερη κούραση μες στη μέρα!

Αύξηση του στρες

Οι άνθρωποι συχνά ζουν με την ψευδαίσθηση πως μαθαίνοντας πράγματα ελαττώνεται το στρες τους, καθώς έχουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι γιατροί και οι ειδικοί του ύπνου φυσικά διαφωνούν με αυτήν την άποψη. Και σίγουρα έχουν τους λόγους τους. Τα σύγχρονα κινητά είναι κατασκευασμένα με τρόπο που να μη σταματά ποτέ η ροή της πληροφορίας που έχουμε διαθέσιμη για ανάλυση. Για κάποιους αυτό σχετίζεται με τη δουλειά, για άλλους με τα social media. Το ζητούμενο είναι πως κρατώντας το κινητό ή το tablet στα χέρια μας και scroll-άροντας τα βράδια, δεν αφήνουμε το μυαλό μας να χαλαρώσει. Αντ’ αυτού το φορτώνουμε συνέχεια με νέα δεδομένα, συχνά αχρείαστα, που δεν αφήνουν το μυαλό μας να ξεκουραστεί, ειδικά τις ώρες που αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός σκοπός.

Αντί επιλόγου

Φυσικά, καταλαβαίνουμε πως για πολλούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο πλέον να απεξαρτηθούν από τη χρήση κινητών και tablets κατά τις βραδινές ώρες. Και ειδικά όσο είναι στο κρεβάτι. Σαν ημίμετρο, πολλοί ειδικοί συστήνουν τη χρήση της λειτουργίας Νυχτερινού Φωτισμού (Nightlight) που προσφέρουν πλέον σχεδόν όλες οι μοντέρνες συσκευές με οθόνη.

Ακόμα και να μην είναι προεγκαταστημένη στο κινητό ή στο τάμπλετ σας, σίγουρα θα μπορέσετε να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή που έρχεται με προκαθορισμένες ρυθμίσεις φωτισμού της οθόνης σας. Επιπροσθέτως, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οπτομέτρη ή τον οφθαλμίατρό σας για να αγοράσετε ειδικά γυαλιά με φακούς τεχνολογίας μπλοκαρίσματος της μπλε ακτινοβολίας. Κάθε λύση μόνη της ή και όλες μαζί σωρευτικά θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα και να βελτιώσετε την κατάσταση του οργανισμού σας.