Τα προβλήματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Σεξουαλική ανικανότητα, υπογονιμότητα και κακή ψυχολογία

1018
Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις γενικά στην υγεία, η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί χαλάρωση και αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Για το λόγο αυτό πολλοί θεωρούν ότι το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για την αύξηση των σεξουαλικών επιδόσεων και της ποιότητας σεξ. Μύθος.

Η αιθανόλη ουσιαστικά καταστέλλει και δεν διεγείρει, για αυτό και οι αυξημένες ποσότητες αλκοόλ στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και αδυναμία συνεργασίας.

Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αυξημένη χρήση αλκοόλ για πολλά χρόνια, συμβάλει στην υπογονιμότητα των αντρών και των γυναικών.
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή τουλάχιστον πάνω από 40 γραμμάρια αιθανόλης ή πάνω από 3 ποτήρια κρασί καθημερινά, τα σπερματοζωάριά τους έχουν μειωμένη κινητικότητα. Μειωμένη είναι και η έκκριση τεστοστερόνης.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από 3 ποτήρια κρασί ή πάνω από 2 ποτά την ημέρα, παρουσιάζουν μειωμένη έκκριση ωχρινοτρόπου ορμόνης. Η ορμόνη αυτή είναι μία από τις υπεύθυνες για τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Στις γυναίκες εμφανίζονται επιπλοκές ακόμη και στον έμμηνο κύκλο τους.

Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις του αλκοόλ στην αναπαραγωγή και την υπογονιμότητα, υπάρχουν και έμμεσες.
Η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος και για αρκετά χρόνια, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση και τη στυτική δυσλειτουργία.

Από την άλλη, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δρα ευεργετικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, κάτι που επιβεβαιώνουν αρκετές μελέτες.

Ένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο για τη γονιμότητα είναι ότι το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, που σχετίζονται με την αναπαραγωγική ικανότητα. Μερικά από τα συστατικά είναι η βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο.

Το αλκοόλ συμβάλλει και στην παχυσαρκία, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία, την ψυχολογία, τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και ικανότητα. Δημιουργούνται εμπόδια, καθώς επηρεάζεται ο σύντροφος, αλλά και η σχέση.
Το βασικότερο όμως, είναι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και στη συνέχεια ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

Διαβάστε επίσης: Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σχεδόν στο διπλάσιο. Δείτε τα αποτελέσματα νέας μεγάλης βρετανικής έρευνας

 

Διαβάστε επίσης: Το αλκοόλ παχαίνει περισσότερο και από τη ζάχαρη. Ένα ποτήρι κρασί ισούται με μισή ώρα γρήγορο περπάτημα