Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για την επίδραση τους στις αλλεργικές παθήσεις

452
Κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση είναι πιθανόν να επιβαρύνουν το άσθμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που μελέτησε την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις αλλεργικές παθήσεις.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports» και έγινε με τη συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Woolcock στην Αυστραλία.

αναδεικνύει ότι κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση, ακόμα και χωρίς νικοτίνη, αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργούν οι προσβεβλημένοι από αλλεργικές παθήσεις αεραγωγοί.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μεταξύ των νέων καπνιστών. Στις ΗΠΑ το 9% των νέων ηλικίας 18 – 24 ετών είναι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρότι είναι γνωστό ότι τα τσιγάρα αυτά είναι λιγότερο επιβλαβή, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για την επίδραση τους στους πνεύμονες.

Ο δρ. Ντέιβιντ Τσάπμαν, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και ερευνητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, εξηγεί ότι πολλοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποιούν αρωματικά πρόσθετα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι τοξικά όταν εισπνέονται.

«Το εύρημα αυτό, που αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τα άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικές νόσους», δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο ο ερευνητής επισημαίνει ότι δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση το ίδιο επιβλαβή. Συγκεκριμένα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με πρόσθετα αρωματικής γλυκόριζας (Black Licorice) επιδείνωσαν τις λοιμώξεις των αεραγωγών, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «Cinnacide» που είχαν την αντίθετη δράση.

Όσα είχαν άρωμα μπανάνα, συγκεκριμένα το «Banana Pudding» φάνηκε να δρα αρνητικά αυξάνοντας τα επίπεδα του κατεστραμμένου ιστού. Βρέθηκε επίσης ότι όλα τα αρωματικά υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιλάμβαναν νικοτίνη κατέστειλαν τις λοιμώξεις των αεραγωγών, ένα εύρημα που είναι συνεπές με τις ήδη γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της νικοτίνης.

Με βάση αυτά τα ερευνητικά δεδομένα οι επιστήμονες καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τα λάβουν υπόψη  και να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παράλληλα προτείνουν την ενημέρωση και των πασχόντων από αναπνευστικές νόσους.